Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Президентът: Не може да си позволим да загърбим потенциала на нашите учени и преподаватели

Снимка: БТА

Честването на 24 май в София започна с празнично шествие, което премина от президентството до Националната библиотека и в него се включиха президентът Румен Радев, премиерът Димитър Главчев, министърът на образованието и науката Галин Цоков и кметът на София Васил Терзиев, академици от Българската академия на науките, преподаватели от висшите училища, студенти, ученици.

Тържествената церемония за отбелязването на 24-ти май пред библиотеката започна в 11.00 часа, след като тук пристигна шествието, което тръгна в 10.30 часа от Министерството на образованието. В началото на церемонията бе отслужен тържествен водосвет от свещеници от Българската православна църква. 

След това слово произнесе Васил Терзиев - кмет на Столичната община: 

Отляво надясно: Служебният министър-председател Димитър Главчев, президентът Румен Радев и кметът на София Васил Терзиев

"Днес, когато светът се променя толкова бързо, ние трябва да помним корените си и да се грижим за нашата културна и образователна традиция. Нека продължаваме да се учим и да се развиваме, да бъдем отворени към новите знания и технологии, но и да пазим и уважаваме нашето наследство".

Словото ни обединява, колкото и други неща да ни противопоставят и разделят, каза писателят Тони Николов:

"24 май най-трайно е запечатан в сърцата ни. Защото е празник не на миналото, той е празник на бъдещето ни".

След него приветствени думи каза президентът Румен Радев: 

Президентът Румен Радев

"И днес, когато страните по света се надпреварват да инвестират в наука и образование, привличат водещите умове и таланти, ние не можем да си позволим неблагоразумието да загърбим потенциала на нашите учени, преподаватели и изследователи. Съвсем наскоро бяхме поставени в ситуация в дните на празника вратите на нашите университети да затворят и аз вярвам, че правителството, парламентът, всички ние като общество ще чуем техния призив за честен разговор за бъдещето на нашето образование и наука. Ще потърсим дългосрочни, устойчиви решения за тяхното развитие занапред и нека не само днес, всеки ден да помним, че достойнството на едно общество, неговият просперитет, жизнен стандарт и авторитет, са в пряка връзка с неговото отношение към знанието. Само който не познава колко струва разрухата на невежеството, може да се страхува от цената на образованието".

Както е по традиция, всяка година на този ден пред библиотеката прозвуча стихотворението "Аз съм българче". Днес то бе изпълнено от Елеонора и Мартин - първокласници от 73-то Средно училище "Владислав Граматик".


След "Аз съм българче", прозвуча изпълнение на химна на Светите братя Кирил и Методий от ученици от Националното музикално училище "Любомир Пипков".

Пуснати бяха балони в небето над библиотеката. След това бяха поднесени венци от името на официалните лица и накрая тържеството завърши с изпълнение на химна на Република България, който бе изпълнен от Гвардейския духов оркестър. 

По публикацията работи: Георги Даскалов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна