Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проучване: Над 75% от баровете и пъбовете във Великобритания сипват по-малко бира

Снимка: Pixabay

Проучване във Великобритания е установило, че в над 2/3 от случаите чашите с бира и вино в пъбовете и баровете не се пълнят до установената мярка и това струва на средния потребител около 115 паунда годишно, съобщи Скай нюз.

Служители на органа, който следи за търговските стандарти, са посетили 77 пъбове и барове из цялата страна, където в 96 от 137 поръчки с бира и вино са получили под полагащото се количество.

Средният дефицит при бирата е 4%, а при виното е 5%, но има и по-драстични случаи в някои заведения, където на инспекторите под прикритие е била сервирана напитка с 15-процентен дефицит.

За средния консуматор на бира загубата се равнява на 1,70 паунда на седмица или 88,40 паунда на година, а за средния консуматор на вино в Обединеното кралство загубата скача до 2,20 паунда на седмица или 114,40 паунда на година, според Института за търговски стандарти.

Тези констатации ще бъдат "трудни за преглъщане" за много обичащи да седнат в заведение, тъй като идват в момент, когато цените на алкохолните напитки са най-високи за всички времена, коментира Скай нюз.

Средната цена на бутилка червено вино, например, се е увеличила с 8% през последната година, според Службата за национална статистика.


По публикацията работи: Ерол Емилов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна