Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вицепрезидентът: Отговорни сме не само към пари и власт, но и към бъдещето на България

Снимка: Радостина Чернокова

Поне на 24 май да си обещаем, че ще намерим трите приоритета за развитието на България, че ще имаме сигурност за нашите граждани не само по отношение на отбраната, не само по отношение на вътрешна сигурност, но да има сигурност за бъдещето, за икономика, за стандарт, за социални отношения вътре в страната.

Това заяви пред журналисти в Чепеларе вицепрезидентът Илияна Йотова.


За съжаление Смолянският регион е най-обезлюдяващият район и това го сочат последните класации на целия Европейски съюз.

Не е Северозападна България, а точно Смолянският регион, посочи Илияна Йотова:


"Нека самите ние заедно обединени, поне на 24 май, да си обещаем, че ще намерим наистина трите приоритета за развитието на България, че ще имаме сигурност за нашите граждани не само по отношение на отбраната, не само по отношение на вътрешна сигурност, но да има сигурност за бъдещето, за икономика, за стандарт, за социални отношения вътре в страната. И тогава мисля, че противоборството, партийността, тази партизанщина, тези скандали, които ни заливат всеки ден, ще отстъпят място на един спокоен държавнически разговор за това как да обединим всички усилия, как да подготвим нашите млади хора в образованието, как да им дадем пътя за професионално изграждане и да им създадем тези условия, че те самите да покажат онова, което могат. Днес видяхме много ученици и наградени млади хора – те вече разнасят славата на България – в математика, физика, спорт. Има толкова много талантливи деца. Нека поне в този ден да си кажем – отговорни сме не само към постове, не само към пари и власт, отговорни сме към бъдещето на България и към тези чудесни българи".

Илияна Йотова обяви, че подкрепя протестите на преподавателите във висшите учебни заведения в страната: 

"Подкрепям ги с цялата си душа и сърце. Не можем да говорим, че сме една от най-старите цивилизации, че България е в основата на създаването на славянска цивилизация наред с латинската и византийската, и едновременно с това в 21-ви век, когато най-големите предизвикателства са свързани с подготовка, с образование, с технологии, ние да имаме национални бюджети, които не само, че не увеличават вътрешния брутен продукт за образование, а го намаляват. Това е срам".
 

По публикацията работи: Георги Даскалов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна