Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

И Сливен отбеляза 24 май

Снимка: Стоян Радев

В Сливен с празнично шествие от ученици, учители и граждани бе отбелязан 24-май Деня на светите братя Кирил и Методий, българската азбука просвета и култура. Многолюдното шествие завърши на централния площад пред паметника на „Хаджи Димитър“, където бе издигнат националния флаг под звуците на химна на България и бе поднесен гирлянд в знак на преклонение към делото на сливенските възрожденци. 
В словото си към гражданите кметът Стефан Радев припомни, че във възрожденски Сливен образованието е било издигнато в култ, което е направило сливналии свободни и предприемчиви хора.

"И днес имаме нужда от този култ към образованието. Сигурен съм, че образованието е най-добрата инвестиция. Днес казваме благодаря на всички хора, които са се посветили на това да учат децата и да разширяват техните културни хоризонти".


Носителят на голямата награда на община Сливен за заслуги в образованието "Аргира Жечкова" за тази година Росица Делчева коментира, че 24 май отбелязва изконния стремеж и жажда на българина за знание и наука.

"24-май е празник, който ни изпълва с национална гордост. Всяка година ни дава самочувствие, че и ние сме дали нещо на света".


Най-българския празник – така хората, които се включиха в шествието описаха деня, в който честваме делото на братята Кирил и Методий и техните ученици.

"Това е най-светлия празник. С клишетата да започнем, но е факт. Българския празник!“.

"За мен това е най-светлият, най-истинският, най-българският празник“.
Снимки: Стоян Радев
По публикацията работи: Свобода Атанасова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна