Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Съдът на ООН: Израел незабавно да прекрати офанзивата си в Рафах

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Международният съд на ООН разпореди на Израел незабавно да прекрати офанзивата си в Рафах. От базираната в Хага институция обявиха, че хуманитарната ситуация в града се е "влошила допълнително" и вече е определена като "катастрофална". 

Решението на съда идва след заведено от Южна Африка дело за геноцид от страна на Израел и с искане за прекратяване на военните действия.

В края на януари Международният съд на ООН нареди на Израел да предотвратява актове на геноцид срещу палестинците и да направи повече, за да помогне на цивилните в ивицата Газа. Тогава обаче съдът не разпореди прекратяването на огъня в палестинската територия, което всъщност бе поискано от Южна Африка.

В обявеното днес решение се казва още, че съдът "не е убеден", че евакуацията на цивилни от Рафах и други мерки на Израел са достатъчни за облекчаване на страданията на палестинците. От институцията обявиха, че в рамките на един месец Израел трябва да предостави доклад за предприетите мерки.

Израелиските сили започнаха в началото на този месец офанзивата в около град Рафах като част от войната срещу групировката "Хамас" в ивицата Газа. Военните действия принудиха стотици хиляди палестинци да избягат от града и доведе до сериозно влошаване на хуманитарната ситуация там. 

В деня на решението на съда в Хага военните действия в анклава не стихват. 26 души, сред които много деца, са загинали при две израелски атаки в град Газа. Съобщава се и за израелски танкове, които напредват още в Рафах, достигайки до един от кварталите в западната му част. 

Също днес бе съобщено, че при съвместна операция на израелската армия и специалните служби телата на още трима заложници, убити при атаката на "Хамас" през октомври, бяха открити в Джабалия, северната част на Газа. Те са били отвлечени от района на кибуца Мефалсим в южната част на Израел. До момента се смяташе, че тримата заложници са живи. 

От "Хамас" приветстваха решението и коментираха, че то трябва да бъде за цялата територия на ивицата Газа. 
Тел Авив заяви, че тези, които искат от Израел да спре войната, искат той да престане да съществува, на което няма да се съгласи.
Европейският първи дипломат Жозеп Борел, заяви, че решението на съда кара ЕС да избира между зачитането си към международните институции за върховенство на закона и подкрепата си за Израел. 

По публикацията работи: Венцислав Василев

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна