Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сънародниците ни в Босилеградско отбелязаха 24 май

Босилеград
Снимка: БТА

С поредица от инициативи и в навечерието на 24 май в Босилеград отбелязаха празника на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност.      

Кулминацията беше днес, когато Културноинформационният център "Босилеград", Сдружение "ГЛАС" и Гражданският комитет "Западни покрайнини" отбелязаха деня на буквите в село Извор - пред черквата "Св. Троица" и първото килийно училище - там, откъдето според изследователите и местното население през 1832 година започва Възраждането в Краището. 

Пред храма в село Извор се събраха представители на културни и обществени организации, творци, граждани, както и консулът ни в Ниш Димитър Цанев. 

Гостува и хор "Иван Топалов" от Дома на културата в Перник, който изпълни църковни и български популярни песни, а ученици от Основното училище в Босилеград изнесоха рецитал за светите братя Кирил и Методий, след което им бяха връчени грамоти и награди. 

Програмата, организирана от Общината, продължи в Дома на културата в Босилеград. 

Делото на светите братя Кирил и Методий беше почетено с поднасяне на венци и цветя и пред паметника им в Белград. Агенция "Танюг" съобщава, че в церемонията, освен дипломати участваха и представители на съюза на писателите в Сърбия, Словакия и Черна гора, на културни сдружения от страните, където Кирил и Методий са извършвали просветителска дейност.

По публикацията работи: Радмила Попова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна