Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Иван Янакиев, БДВО: Трябва да обогатяваме и надграждаме езика

За разлика от изкуствения интелект, ние, хората можем да си представим неща, които не съществуват и след това да ги реализираме

Иван Янакиев
Снимка: Личен архив

Силата и ролята на комуникациите в днешно време са особено важни в отправянето на послания по значими за обществото теми. Това е мултидисциплинарна област, изискваща комплексни умения, динамиката на развитието дори е още по-голяма от тази на технологиите.

Експертите в тази област трябва да са не само за пример в изказа, но чрез медиите имат влияние и върху общуването в междуличностен план.

"Не само професионално, но и във всекидневието всеки от нас развива езикаТака и трябва – той не е статична даденост, обогатява се, надгражда се – отбеляза пред БНР-Радио София Иван Янакиев - председател на Българското дружество за връзки с обществеността (БДВО). – Аз не намирам нищо лошо в това да използваме чужди думи. Ние като общество минаваме през най-различни периоди. Както сега, така и в миналото в нашето битие се появяват предмети, случки, професионална лексика и жаргон, които нямат еквивалент в българския език. Вземете за пример думи като курорт, която идва от немски език, трактор, бормашина. За да се разбираме, трябва да боравим с езика не протективно, а по-скоро винаги да го надграждаме, да го развиваме."

Той допълни, че технологиите, изкуственият интелект трябва да ползваме като инструмент, с който да си помагаме, а не да се осланяме на тях. Те да ни правят по-ефективни в работата, по-бързи, по-прецизни.

Според него, трудно ще бъде технологията да измести живия професионалист.

"Изкуственият интелект не може да състави стратегия или качествен анализ. Той може да борави с вече налична информация. А ние хората можем да си представим неща, които не съществуват и след това да ги реализираме", подчерта Янакиев.

Той даде и подробности за проведения за 24-ти път PR-фестивал с национален конкурс и връчването на наградите на БДВО.

Чуйте разговора на Катя Василева.

По публикацията работи: Георги Нейков

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна