Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

НС е домакин на пролетната сесия на Парламентарната асамблея на НАТО

Снимка: БТА

Народното събрание е домакин на пролетната сесия на Парламентарната асамблея на НАТО, която ще се състои от днес до 27 май. Очаква се за заседанието на Асамблеята да пристигне генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

 В събота и неделя ще заседават комитетите – по икономика и сигурност, по наука и технологии, демокрация и политически комитет. Служебният министър на отбраната Атанас Запрянов каза, че в София се очаква украинска парламентарна делегация. Украйна не е член на НАТО, но Алиансът посочи, че разговори за членството може да има след края на конфликта с Русия.

Организаторите отбелязват, че по време на срещата ще бъде обсъдена  помощта за Киев. Ще се приеме декларация за подкрепа на Украйна „до победа“. Сесиите ще обсъдят и създаването на Център за демократична устойчивост в централата на НАТО, практическото прилагане на новите отбранителни планове, за въздушната и противоракетна отбрана.

Самото заседание на Асамблеята ще е в понеделник. За него у нас идва генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

Това ще е третото посещение на Йенс Столтенберг в рамките на почти десетгодишния му мандат. Първото беше през 2015-та година, второто през 2019-та година. През юли тази година НАТО ще има среща на върха в САЩ. За която Асамблеята трябва да приеме  препоръки.

По публикацията работи: Ерол Емилов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна