Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Следващата седмица подписват Колективния трудов договор в НКЖИ

Снимка: stsb.bg

През следващата седмица се очаква да бъде подписан Колективният трудов договор между Национална компания "Железопътна инфраструктура" и синдикатите. Част от мерките в него включват по-добри условия на труд и по-високи възнаграждения.

След напрежение между синдикатите и ръководството на компанията, чиято оставка профсъюзите поискаха, е проведена среща с транспортния министър Георги гвоздейков. По думите му спорните точки между двете страни се преодолени по основните искания има договорка.

"Всички спорни моменти и детайли по подписването на т.нар. колективен договор са изчистени. Има разбирателство между двете страни. Увериха ме, че в рамките на тази седмица или в началото на другата вече договорът ще бъде подписан и вървим напред. Оттук нататък трябва да мислим много по-сериозно за подобряването на условията на труд на тези хора. И откъм заплащане, и откъм добавки. За това да се чувстват много по-важни и тази професия да бъде по-привлекателна", заяви Гвоздейков.

В момента се работи по финализиране на текстовете в колективния трудов договор. Част от мерките, заложени в него, включват по-добри условия на труд, по-високи възнаграждения и медицински услуги за служителите.

Договорено е да бъде изготвено и допълнително споразумение, което включва 4-годишна програма за стимулиране на работещите в железопътната компания. Междувременно заплатите в Националната компания "Железопътна инфраструктура" и БДЖ бяха увеличени с близо 20% от началото на тази година.


По публикацията работи: Ерол Емилов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна