Месец по-рано започна прибирането на листенцата на прословутата българска роза в България. Това е исторически момент и рекорд по най-бърз цъфтеж на розите, което се дължи на изменението на климата, което доведе до по-топли и по-влажни пролети.
България е един от водещите световни производители на ароматно розово масло, което се използва и в козметичната индустрия.
Най-доброто розово масло се произвежда в централната Розова долина, където според историците розите са били култивирани като култури още от древна Тракия през 5-ти до 3-ти век пр. н. е.
Първата фабрика за масло е открита през 1820 г. в град Казанлък.
Процесът на производство на произвежданите в България от 2 до 3,5 тона розово масло годишно не е лесен. За един грам розово масло са нужни повече от 1000 розови листенца, които се берат ръка рано сутрин, тъй като съдържанието на етерично масло е най-високо около 7 сутринта.
Венчелистчетата се използват и за продукти, включително розова вода, розово сладко, розов чай и дори розова ракия.
Качеството на венчелистчетата и маслото е силно зависимо от метеорологичните условия, като комбинацията от топлина и влажност е решаваща.
Заради неотдавнашната мека зима и много топъл март розите започнаха да цъфтят по-рано тази година.
Обикновено масовият цъфтеж на розите в Долината на розите е между 10 и 20 юни, или поне така е било от 1987 г. насам.