Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Радев: България ще продължи да бъде надежден доставчик на енергийни ресурси за Унгария

Румен Радев
Снимка: БГНЕС

България ще продължи да бъде надежден доставчик на енергийни ресурси за Унгария, заяви президентът Румен Радев след разговор с унгарския си колега Тамаш Шуйок в Будапеща. Енергийната свързаност със съседите и изграждането на газовите връзки с Гърция и Сърбия работи в полза и на Унгария, подчерта Радев.

"Българската инициатива "Solidarity ring" за пренос на допълнителни количества газ от Азербайджан беше първо подкрепена от Унгария. Ние работим за нейното осъществяване. България и получи достъп до 7 терминала за втечнен газ в Средиземно море и до газопреносната мрежа и на Гърция, и на Турция. И това работи в полза на Унгария - за сигурност на доставките и за диверсификация. Двете страни споделяме убеждението, че ядрената енергетика е ключов фактор за постигане на енергийна сигурност и на устойчив преход към зелена икономика и въглеродно неутрална икономика".

Унгарският президент също постави акцент върху енергийната сигурност:

"България играе ключова роля в транзита на доставките на руски природен газ за Унгария. Ролята на България може да се засили в бъдеще в това отношение чрез внос на природен газ от Азербайджан и Турция. За нас това означава безопасен транспортен маршрут. За нас е важно транзитът на природен газ през България да остане стабилен и сигурен". 

Двамата президенти обсъдиха и войната в Украйна, която остава голямото предизвикателство пред Европейския съюз. Всеки ден война е загуба не само за Русия и за Украйна, но и за всички държави членки на ЕС, посочи Радев:

"Всеки ден от тази война означава растящ риск за глобалната сигурност. Ние общо заклеймяваме агресията на Русия срещу Украйна и подкрепяме Украйна, най-вече с хуманитарна помощ, от първия ден на тази година и сме убедени, че трябва час по-скоро да се намерят дипломатически инструменти за нейното прекратяване. Това няма да стане с повече оръжие, с изпращане на войски от държави-членки на НАТО на територията на Украйна. Ще стане с повече дипломация". 

Войната в Украйна трябва да бъде решена по пътя на дипломацията, подчерта и Тамаш Шуйок:

"Необходимо е незабавно прекратяване на огъня и постигане на справедлив и устойчив мир. И двамата сме обезпокоени от възможността за ескалация на руско-украинската война и категорично отхвърляме последните предложения за изпращане на европейски или съюзнически войски в Украйна. Унгария категорично осъжда руската агресия и застава зад суверенитета и териториалната цялост на Украйна. Продължаваме да оказваме хуманитарна помощ на нашата съседка".

В Будапеща двамата държавни глави ще открият Българския културно-образователен център, изграден с подкрепата на българската и унгарската държава. В новата сграда ще се помещават образователните и културните институции и неправителствените организации на българската общност, която наброява близо 6 300 души. 

Българското малцинство в Унгария е признато през 1993 г. като едно от 13-те национални малцинства и има свой представител в Националното събрание на Унгария. В рамките на визитата Румен Радев се срещна и с унгарския премиер Виктор Орбан.


По публикацията работи: Венцислав Василев
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна