Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Велт ам Зонтаг: "Хамас" е планирала нападения срещу израелското посолство в Берлин

Знаме на "Хамас"
Снимка: Алами/Ройтерс

Радикалната ислямска палестинска организация "Хамас" е планирала нападения срещу израелското посолство в Берлин и американската военна база в Райнланд-Пфалц, твърди "Велт ам Зонтаг", като се позовава на службите за сигурност. Нападенията са щели да бъдат извършени с оръжия, държани в таен склад в България.

Германските власти са открили картографски материали в мобилния телефон на заподозрян член на "Хамас", който бе арестуван в Берлин през декември 2023 г. С тези данни полицията е успяла да разкрие план за атентати срещу израелското посолство в Берлин и една американска военна база в провинция Райнланд-Пфалц.

Задържаният е роден в Ливан. Той е обвинен в подготовка на атентати. Смята се, че от пролетта на 2023 г. той е имал задачата да намери оръжеен склад на "Хамас" в Европа. Според данни на германската прокуратура складът е бил в България и е разкрит с помощта и на българските власти.

Оръжията е трябвало да бъдат транспортирани до Берлин за потенциални нападения. 

Ако обвиненията се докажат, това може да означава ново измерение на тероризма на "Хамас". Опасенията са, че "Хамас" може да се отдалечи от досегашната си регионално ориентирана програма и да се превърне в глобално действаща терористична милиция.


По публикацията работи: Венцислав Василев

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна