Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Драстичен спад на смъртните случаи в резултат на природни бедствия

Снимка: БТА

Смъртните случаи, причинени от природни бедствия, са намалели драстично по целия свят през последните десетилетия, отчитат от научното издание "Нашият свят в данни". Необходими са обаче инвестиции, за да бъде спасен животът на още хора на фона на все по-сериозните последствия от климатичните промени.

Човечеството е станало по-устойчиво спрямо природни бедствия като геофизични, метеорологични и климатични събития, включително земетресения, вулканична активност, свлачища, суша, горски пожари, бури и наводнения. През първата половина на XX век не е било необичайно дадено природно бедствие да доведе до над милион смъртни случаи. Често това са били наводнения или суша, причиняваща земеделски сътресения и след това глад. През 2020 г. загиналите заради природни катастрофи са малко над 38 хиляди, отчитат от "Нашият свят в данни".

В същото време броят на жертвите на бедствия е спаднал сериозно, въпреки че населението на планетата за век се е увеличило четири пъти от 2 милиарда на над 8 милиарда души.

Сред причините за тези подобрения е фактът, че земеделският сектор е станал много по-устойчив като производство, а промените в политическите системи са намалели риска от масов глад. Метеорологичните прогнози също са се подобрили значително през последните 50 години, а в много държави има системи за ранно предупреждение. Освен това светът е станал по-богат, като повече хора имат достъп до електричество, чиста питейна вода, отопление и хранителни запаси.

За да бъде запазена положителната тенденция, в бъдеще хората трябва да установят кога и къде се очаква да има природни бедствия и да избягват регионите, които са най-уязвими към повишение в морското равнище или горски пожари. Разширяване на системите за ранно предупреждение също ще помогне, защото в момента една трета от населението на земята, основно в бедни държави, няма подобни системи.

Важно е също да има инвестиции в качествена инфраструктура, земеделието да бъде още по-продуктивно, а международно сътрудничество и подкрепа да бъде осигурено за хората, които са най-бедни и уязвими.

По публикацията работи: Георги Николов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна