Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На Острова

Ако торите спечелят изборите, връщат задължителната военна служба

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Във Великобритания управляващата Консервативна партия обяви, че ще върне задължителната военна служба, ако спечели изборите.

В изявление на партията се казва, че 18-годишните ще имат избор или да се присъединят към армията на пълна служба за 12 месеца, или да бъдат доброволци един уикенд всеки месец, вършейки общественополезен труд.

Партията предлага Кралската комисия да обмисли подробностите, но по принцип планира първите тийнейджъри да започнат служба през септември 2025 година. Очаква се разходите да възлязат на около 2,5 милиарда паунда годишно. Съгласно плановете, младите хора могат да изберат редовна служба във въоръжените сили или киберотбраната на Обединеното кралство, като научат повече за логистика, киберсигурност, доставки или граждански отговорност.

Другата им възможност е да бъдат доброволци един уикенд на месец - или 25 дни в годината - в тяхната общност в организации като пожарната, полицията и националното здравеопазване.

Премиерът Риши Сунак каза, че вярва, че връщането на задължителната служба в Обединеното кралство ще помогне за повдигане на "националния дух", който се прояви по време на пандемията. Премиерът заяви, че Обединеното кралство е страхотна страна, но поколения млади хора не са имали възможностите или опита, които заслужават, а в същото време има сили, които се опитват да разделят общество в този все по-несигурен свят.

"Имам ясен план да се справя с това и да осигуря нашето бъдеще. Ще внеса нов модел на Национална служба, за да създам споделено чувство за цел сред нашите млади хора и за възраждане на чувството на гордост в нашата страна", отбеляза Сунак. Според него, този ход ще помогне на младите хора "да придобият умения в реалния свят, да правят нови неща и да допринасят за своята общност и страна".

По публикацията работи: Георги Николов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна