Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кипър търси помощ от ЕК за справяне с продължаващата суша на острова

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Кипър ще поиска от Европейската комисия да помогне с мерки за справяне с продължаващата на острова суша. Въпросът ще бъде повдигнат от министъра на земеделието и околната среда Мария Панайоту на Съвета на европейските министри днес в Брюксел, съобщиха от правителствената пресслужба.

Кипърският екоминистър ще информира колегите си за неблагоприятната ситуация в страната и последиците от намалените валежи върху всички сектори в земеделието, животновъдството и околната среда.

Министър Мария Панайоту ще поиска от Европейската комисия мерки за запазване на селскостопанското производство, веригата на храните и природата, съобщиха от правителствената пресслужба. Целта е на фермерите да бъдат предоставени инструменти за достъп до технологии за противодействие в сухи периоди, каза министърът.

Проблемите с недостига на вода и сушата са критични за Кипър, заявиха от ведомството. Обемът на язовирите продължава да намалява и заетостта им към момента е 43% при над 66% преди година.

Министерството вече обяви, че поради липсата на достатъчно вода с една трета ще бъдат намалени количествата, предоставяни на селскостопанските производители за напояване.

Ековедомството увери и, че в големите градски и туристически центрове няма да има прекъсвания на водоснабдяването, тъй като нуждите им ще бъдат покрити от петте инсталации за обезсоляване на морската вода.


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна