Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Десетки убити при въздушен удар в Рафах

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Най-малко 35 души са били убити при израелския въздушен удар край град Рафах, според палестински медии и здравните власти в Ивицата Газа. По-рано бойци на групировката "Хамас" изстреляха за първи път от четири месеца ракети срещу Тел Авив.

Израелските сили са атакували лагера Тал ал-Султан, в който са настанени разселени лица. Информацията за жертвите се уточнява. Според някои източници загиналите са над 40. Десетки са били ранени при пожар, избухнал след атаката.

Израелски военни заявиха, че целта на въздушния удар е бил комплекс, в който се събират високопоставени представители на "Хамас", включително двама от лидерите на движението на Западния бряг. Палестинското президентство и "Хамас" обвиниха Израел, че е извършил "клане" с нападението в лагера, управляван от Агенцията на ООН за палестинските бежанци.

По-рано от израелската армия съобщиха, че осем ракети са били изстреляни към Израел от района на Рафах, като част от тях са били прехванати и няма пострадали. От Бригадите "Изедин ал Касам" заявиха, че атаката е "в отговор на масовото избиване на цивилни от ционистите".

От 7 май насам израелската армия засилва операциите за унищожаване на последните батальони на "Хамас" в Рафах. Сраженията продължиха и през уикенда, въпреки решението на Международния съд за спиране на израелските операции и допускане на хуманитарна помощ за Газа.

Катар предупреди, че израелската атака може да попречи на усилията на посредниците за постигане на примирие в Ивицата Газа и споразумение за освобождаване на заложниците. Египет осъди "умишлените израелски бомбардировки срещу палатковия лагер в Рафах" и настоя за прилагане на мерките, наложени на Израел от Международния съд на ООН миналата седмица. На срещата на европейските външни министри в Брюксел се очаква Испания да призове страните от Европейския съюз да заявят с обща декларация официалната си подкрепа за съда в Хага и да предприемат действия, така че Израел да спазва неговите решения.


По публикацията работи: Георги Николов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна