Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Филип Лейн: ЕЦБ трябва да запази рестриктивната си лихвена политика до края на годината

Филип Лейн, главен икономист на ЕЦБ
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Европейската централна банка е на път да започне да намалява лихвените проценти следващия месец, но ще трябва да продължи с рестриктивната си парична политика до края на настоящата година заради ръста на заплатите и инфлацията, смята главният икономист на ЕЦБ Филип Лейн.

"Най-добрият начин да оформим дебата тази година е, че все още трябва да сме рестриктивни през цялата година. Но в рамките на рестриктивната зона можем да се придвижим малко надолу", посочи Лейн в интервю за "Файненшъл таймс".

"Рестрикциите трябва обаче да бъдат запазени, за да гарантират, че инфлацията ще продължи да намалява и няма да остане над целта на банката, което "би било много проблематично и вероятно доста болезнено за постигане"", отбеляза той пред финансовото издание.

Запитан за перспективата за намаляване на лихвите на заседанието на 6-и юни, той отговори, че "с изключение на големи изненади, в този момент има достатъчно от това, което виждаме, за да премахнем най-високото ниво на лихвено ограничение".

Началото на постепенно облекчаване на затегната парична и лихвена политика на следващото заседание на ЕЦБ е широко очаквано. Последващите стъпки обаче са по-малко ясни, като пазарите очакват централните банкери да заемат изчаквателна позиция на срещата през юли и да възобновят лихвените намаления през септември.

"През следващата година инфлацията видимо ще се доближи до целевото ниво от 2 на сто, а след това ще трябва да се уверим, че лихвеният процент се понижава до ниво, съвместимо с тази цел. Това обаче ще бъде различен дебат", каза Лейн.

Промяната на лихвите през следващите месеци идва на фона на инфлацията, която има потенциал да се повиши леко през май. Освен това, така наречената основна инфлация, върху която политиците са склонни да се съсредоточат, тъй като тя не включва нестабилни елементи като цените на енергията и на храните, вероятно е спряла да отслабва за първи път от юли 2023 г. насам.

В същото време ключов индикатор за заплатите, публикуван през миналата седмица, се ускори през първото тримесечие, въпреки че Филип Лейн каза, че "общата посока на заплатите все още сочи към забавяне, което е от съществено значение". Според него, растежът на възнагражденията в страните от еврозоната няма да се нормализира до 2026 г.

"Нещата ще бъдат неравномерни и ще стават постепенно", посочи главният икономист на ЕЦБ.


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна