Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ивайло Иванов: НАТО и ЕС да предприемат мерки срещу Русия в Западните Балкани

| Интервю
Снимка: Савина Спасова

Като превенция срещу Русия част от мерките на НАТО и ЕС трябва да се предприемат по отношение на случващото се в Западните Балкани. С военни способности НАТО не може да се справи с дезинформацията и е важна ролята на ЕС за справяне с тези процеси. НАТО може да помогне за гарантирането на вашата сигурност, но останалите инструменти са в ЕС.

Това коментира в интервю пред БНР Ивайло Иванов, член на съюза на офицерите от запаса "Атлантик".

Според него там, където Русия не може да използва военна сила, използва хибридни атаки.

"Ситуацията се влоши през последната година и половина, изблици на ескалация има в Босна и Херцеговина, в Косово, в Сърбия, това са исторически проблеми, но няма съмнение, че Русия прави всичко, за да ескалира проблемите и да се възползва от напрежението", припомни Ивайло Иванов.

Според него "превантивните политики - като усилване на присъствието на НАТО в региона, е добро и намалява напрежението, този регион трябва да остане във фокуса на българската външна политика и на НАТО". 

Главчев: Въпросът за изпращане на български военни в Украйна изобщо не стои на дневен ред

В предаването "12+3" той коментира, че сред обсъжданите теми на Парламентарната асамблея на НАТО в София "нямаше нещо ново и изненадващо".

"Това, което се говореше - подкрепата за Украйна, свалянето на ограниченията и подобряване на отбранителния комплекс, са неща, които се дебатират отдавна. Но придават легитимност и тежест, защото трябва да бъдат облечени от законодателни актове. Тези декларации и документи, одобрени, подсказват широката политическа подкрепа в страните членки на НАТО. Политическото и дипломатическото изолиране на Русия е изключително важно и това ще се случи и на Мирната конференция за Украйна в Швейцария в средата на юни", обясни експертът по международна сигурност.

Според него "последните събития и варварският начин, по който Русия води войната - върху инфраструктура и граждански цели, доведоха до тези искания на НАТО".

Той смята, че "Великобритания направи пробива с посещението на външния министър Дейвид Камерън в Киев и заяви, че Украйна има правото да се отбранява, включително да използва британското оръжие на територия на Русия".

И като пример Иванов посочи нападенията в Харковска област, "видя се до какво водят тези ограничения". 

"Документите, одобрени на Парламентарната асамблея на Алианса, са важни, но нямат задължителен, обвързващ характер с НАТО. Но от гледна точка на легитимност на решенията, трябва да бъдат финансово осигурени през бюджетите на страните, а това става в парламентите. Депутатите от страните членки да са по-добре запознати с протичащите процеси, както и с решенията, които се вземат и ще се вземат. В София Столтенберг ги запозна с процесите и решенията, които ще се вземат. Да има синхронизация, което облекчава процеса на вземане на решение и реализирането им", разясни експертът.

"Подкрепа никога не е излишна, когато имаме сериозни заплахи за сигурността. Ролята на България е важна, за да изявим нашите желания със съюзниците за засилване на нашата противовъздушна отбрана, усилване на въздушното присъствие на НАТО, повече средства за разузнаване и наблюдения, които НАТО може да осигури в този регион, за да се знае какво прави Русия. Увеличаване на физическо присъствие на сили на НАТО на наша територия е спорен въпрос, а на Източния фланг се борят със зъби и нокти да имат физическо присъствие на Алианса. Защото това гарантира тяхната сигурност и то, без да се правят финансови усилия", препоръча Ивайло Иванов.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Александра Никова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна