Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доц. Искрен Иванов: Системата за ядрено сдържане в Европа е остаряла и в НАТО трябва да се говори за това

"Това е най-голямата гаранция, че няма да стигнем до трета световна война"

| Интервю
Искрен Иванов
Снимка: Ирина Недева

Системата за ядрено сдържане в Европа вече е остаряла и има нужда от ревизия. За това не се говори в НАТО, но трябва да започне да се говори, защото това е най-голямата гаранция, че няма да стигнем до трета световна война. 

Това каза БНР експертът по международна сигурност и управление на конфликтите доц. д-р Искрен Иванов.

"Видяхме, че войната на Русия в Украйна сплоти НАТО. Срещата днес показа, че държавите са обединени около обща позиция, дори държави като България, където има голямо разделение в обществото за това как трябва да се води тази политика. Вторият начин, по който могат да бъдат прочетени тези послания, е, че България остава трайно ангажирана с колективната сигурност в рамките на Алианса, а от друга страна НАТО остава основен гарант за нашата сигурност, какъвто е и в Черноморския регион. Най-малкото, защото виждаме, че наред с конвенционалните заплахи, които идват по линия на войната в Украйна, идват и други, които Член 5 от Вашингтонския договор по-трудно улавя, предвид техния асиметричен характер", коментира той посланията от сесията на Парламентарната асамблея на НАТО в София.

По думите на експерта по международна сигурност Украйна има право да използва предоставените ѝ оръжия, за да се защитава, като това се отнася и за окупираните от Русия територии, които "са си територия на Украйна":

"На такова мнение са и американските партньори, на такова мнение са и европейските съюзници. ... От приетата в София декларация не става ясно дали се говори за използване на оръжие срещу окупираните от Русия територии, или срещу суверенна руска територия. Защото окупираните територии, дори и Китай, който е руски приятел, не ги признава за независими републики. Съгласно международното право те са си територия на Украйна и в този смисъл тя има право да използва това оръжие и да се защитава".

Според доц. Искрен Иванов по отношение на това да се използват оръжията срещу руска територия все още няма консенсус между Вашингтон и Брюксел:

"Ако ЕС е единен в това, че войната не трябва да излиза от границите на Украйна, САЩ има някои специфични интереси, които се различават от европейските. За Вашингтон войната е шанс да се отслаби Русия, дори да се налага тя да се води още една-две години. ... Украинците често целят петролни обекти в руския военно-промишлен комплекс, което качва цената на петрола. Това също не е в интерес на САЩ. Затова американската реторика е доста по-балансирана".   

Интервюто на Георги Марков с доц. Искрен Иванов в предаването "12+3" можете да чуете от звуковия файл.

По публикацията работи: Наталия Кръстева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна