Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Илиана Раева: Повече съм притеснена, отколкото щастлива от успеха

Стилиана Николова, Боряна Калейн и Елвира Краснобаева (отляво-надясно)
Снимка: Светослав Табаков

Грациите ни от националния отбор по художествена гимнастика се завърнаха от Будапеща, където извоюваха четири титли и общо девет медала, Стилиана Николова стана шампионка в многобоя, Боряна Калейн взе златото на финала на обръч, ансамбълът отново е абсолютен европейски шампион, а България е първа отборно. 

"Много сме щастливи. Това беше голям успех. Ако кажа, че не сме го очаквали, ще излъжа. Но ако кажа, че сме очаквали толкова голям, пак няма да е истина, защото конкуренцията е много, много голяма. Нашите съперници са много силни. Знам, че положихме огромен труд, бяхме много добре подготвени. Успяха да се мобилизират момичетата, свършиха много добра работа момичетата, и сме много щастливи наистина", коментира президентът на федерацията ни Илиана Раева при завръщането на тима в София.

"Много е важно това представяне преди олимпиадата, но в никакъв случай това не трябва да не успокоява нито състезатели, нито треньори. Олимпиадата е съвсем различно състезание, всичко минава заминава. Това състезание е вече история.  Сигурна съм, че съперниците ни ще вземат много сериозни мерки.  Два дни сега ще починат и започваме много сериозно да работим за олимпиадата. И ние трябва да вземем същите мерки, защото конкуренцията не спи. Много е силна конкуренцията и ще бъде много тежка олимпиада. Най-големите ни съперници Израел, Испания, Кипър, всички дойдоха и ни казаха, че сме свършили изключителна работа и сме много силни", добави Раева.

Тя благодари на президента Румен Радев, който беше в залата в последния ден на шампионата в Будапеща, за да подкрепи българските състезателки.

Илиана Раева заяви, че до олимпиадата на гимнастичките им предстои много работа.

"Честно да ви кажа аз съм много съм притеснена, много се радвам, но съм и много притеснена след един такъв голям успех. Два пъти по-строга ще бъда, два пъти повече ще изисквам и от момичетата и от треньорите. Още там направихме един бърз анализ. Има неща, които трябва да пипнем, неща, на които да обърнем сериозно внимание. Ние бяхме огромен стимул за нашите конкуренти на това състезание. Ще има малки промени по съчетанията, просто трябва много да се работи. Аз лично съм притеснена повече от този успех, отколкото съм щастлива", коментира още тя.

"Момичетата работят, спокойни са, много работим. наистина това, което направихме показва един огромен труд. Ние имаме много тежки съчетания, с огромен риск, с много трудност. Наистина момичетата трябва да са машини, за да го правят и трябва да постигнем точно това - да бъдат машини", завърши Илиана Раева.

Към големите успехи на българския спорт през уикенда и специално на гимнастическите спортове в Будапеща, трябва да причислим и златните медали от Световната купа по естетическа групова гимнастика на женския ни национален отбор, а девойките извоюваха бронзовите отличия. От унгарската столица с един полет с момичетата от художествената гимнастика се завърнаха и "естетичките", а техният треньор Кристина Ташева коментира:


По публикацията работи: Светослав Табаков

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени