Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лятната почивка в Гърция поскъпва, но това не отказва туристите

Ферибот, превозващ турски туристи, пристига в пристанището на остров Лесбос, Гърция, април 2024 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

По-скъпи от миналата година са туристическите услуги в Гърция, но чужденците не се отказват от почивка. Интересът им се насочва към малките острови.

Средно с 15% е по-висока цената на туристическите услуги през този сезон, каза председателят на съюза на туроператорите Лисандрос Цилидис. Причината е във високите цени на материалите и продуктите.

В различен диапазон се движи покачването на цените и в заведенията за хранене - зависи от категорията, от поръчката и цялата услуга. В същото време хотелиери и ресторантьори се опитват да поддържат достъпни цени за клиентите си.

Много от клиентите компенсират поскъпването в туризма с намаляване броя на нощувките, ограничаване на допълните разходи, но не се отказват от почивка в Гърция, казват хотелиерите.

Тази година хит са малките острови, където цените са по-ниски, сочи информацията от туроператорите.

По предварителни резервации се очаква този туристически сезон да е много по-добър от миналата година, която пък беше най-силната туристическа година.

Тази година се очакват повече туристи от балканските страни, а също американци и китайци, става ясно от информация на туристическото министерство в Гърция.
По публикацията работи: Мария Йорданова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна