Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Броени дни преди "Нощ на звездите" - среща с трима от финалистите

| Интервю
Нощ на звездите
Снимка: БТА

Остават броени дни до 13-ото издание на "Нощ на звездите". Спектакълът ще бъде на 1 юни.

Фондация "Енчо Керязов" ще отличи талантливи деца в областта на спорта, образованието, изкуствата и иновациите. Над 1000 са били кандидатурите за тазгодишния конкурс.

Предаването "Хоризонт до обед" покани трима финалисти в категория "Образование".

"Донякъде се смятам за дете чудо", сподели Калоян Гешев, седмокласник в 125 СУ "Проф. Боян Пенев" в София, трикратен световен шампион по скоростно смятане. За да сметне сложно уравнение, са му необходими от 1-2 до 30 секунди. Калоян се занимава и с шахмат. Възнамерява да се занимава с математика и след като завърши средното си образование.

"Още от тригодишен харесваше много цифрите", разказа Румяна Гешева, майка на Калоян. "Това му е слабост. Той е най-младият член на борда на Лигата на човешките калкулатори."

Формулата на Калоян за успех е "дарби, плюс много труд и тренировки".

Калоян Гешев с майка си Румяна Гешева  Снимка: Таня Милушева

Даниел Койнов, който учи в 11-и клас в Природо-математическата в Шумен и се занимава с информатика, посещава уроци по състезателно програмиране от 13-годишен, а от две години се занимава със състезателна физика.

"Вярвам в каузата на фондацията", посочи той. Сред най-скорошните му постижения е златен медал от Балканската олимпиада по математика в Словения. Наскоро се е завърнал и със златни метали от състезания в Казахстан и Румъния. В бъдеще се вижда професионално свързан с инженерна специалност или компютърни науки.

"Моят талант се отключи доста случайно, когато видях какво мога да правя с програмиране", поясни Радостин Чолаков, който завършва Математическата гимназия в Пловдив.

За него сред най-важните постижения са участието му в лятната школа в Масачузетския технологичен институт и второ място на Европейския конкурс за млади учени.

"Ще продължа да се занимавам с компютърни науки и машинно обучение. Ще продължа обучението си в Станфорд."

"Образователната система със сигурност е помогнала за определени неща. Но, отделно от това, самите успехи идват изцяло от извънучилищно трудене – било то школи, било вкъщи", коментира зрелостникът.

Цялото интервю с тримата финалисти чуйте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Яна Боянова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна