Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сунак и Джонсън продължават да са в напрегнати отношения

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Британският премиер Риши Сунак заяви, че наскоро е разговарял с Борис Джонсън за „риска“, който Киър Стармър, лидерът на лейбъристите, представлява за страната. В ексклузивно интервю за „Дейли телеграф“, министър-председателят отказа да коментира дали Джонсън ще води кампания за него.

В обширното интервю Риши Сунак призна, че е привърженик на Маргарет Тачър. Той каза, че неговият подход към икономиката е чисто тачъристки: „Първо контролирайте инфлацията, овладявайте заемите и след това намалете данъците“. 

Сунак предупреди, че сегашното ниво на имиграция е „неустойчиво“ и защити новата си политика за задължителна военна служба.

Иначе отношенията между Сунак и Джонсън са напрегнати, откакто Сунак подаде оставка като министър на финансите през юли 2022 година, което на практика свали тогавашния министър-председател след няколко дни. Джонсън и неговите съюзници сочат с пръст Сунак и продължават да го смятат за предател.

Миналата седмица Джонсън публикува статия, предупреждаваща за последствията от спечелването на изборите на Стармър, в която нито веднъж не спомена Сунак по име.

Обсъждайки в интервюто бившия премиер, Сунак каза, че е „много горд“ от това, което са постигнали заедно в правителството. Той също така каза, че зависи от Джонсън дали ще се появи в кампанията през следващите седмици, добавяйки: „Той също е зает човек, но ние се свързахме буквално онзи ден всъщност относно риска, който представлява Стармър за сигурността на страната и щетите, които би нанесъл. Притеснявам се от самодоволството на Стармър относно сигурността“.


По публикацията работи: Георги Даскалов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна