Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

МВФ повиши растежните си прогнози за Китай след силното първо тримесечие

Икономиката на Китай се очаква да нарасне с 5% тази година, след силното първо тримесечие, след което да последва известно забавяне на растежа до 4,5% през 2025 г., съобщи в сряда Международният валутен фонд. Това представлява възходяща ревизия спрямо по-ранните прогнози на МВФ за растеж на китайския БВП с 4,6% през тази и с 4,1% през следващата година, съобщава Ройтерс.

Фондът обаче предупреди, че очаква китайският растеж да се забави до 3,3% до 2029 г. поради застаряващото население и по-бавното повишаване на производителността.

"Възходящата ревизия за тази година отразява основно факта, че растежът на БВП за първото тримесечие беше по-силен от очакваното и имаше някои допълнителни стимулиращи икономиката държавни мерки, които бяха обявени наскоро", отбеляза първият заместник-управляващ директор на МВФ Гита Гопинат в Пекин, предаде Ройтерс.

Икономиката на Китай нарасна с по-бързо от очакваното темпо през първото тримесечие на тази година, като БВП се повиши на годишна база с 5,3%, но все още се очертава дефлационен натиск, а продължителната имотна криза продължава да бъде сериозно препятствие пред растежа на втората по сила световна икономика.

"Очаква се инфлацията да нарасне, но да остане като цяло ниска, тъй като производственият растеж остава под потенциала си. Предвижда се основната инфлация да се увеличи само постепенно до средно около 1% през 2024 г.", посочи Гопинат на пресконференция по повод публикуването на годишния преглед на МВФ за икономическата политика на Китай.

Серията неотдавнашни икономически показатели за април, включително за промишленото производство, търговия и потребителските цени, предполагат, че азиатска икономика в размер на 18,6 трлн. долара успешно се е справила с някои краткосрочни низходящи рискове, но анализатори и икономисти отбелязват, че все още не е ясно дали този отскок е устойчив.

Промишленото производство през април нарасна по-силно от очакваното, но в същото време продажбите на дребно се повишиха с най-бавния си темп от декември 2022 г. насам, когато властите в Пекин въведоха стриктни ограничения за т.нар. "нулев Covid-19". Цените на новите жилища пък спаднаха с най-бързия си темп от девет години.

"Рисковете за китайските икономически перспективи са в посока надолу (за по-слаб от очакваното растеж), включително от по-голямо или по-дълго от очакваното пренастройване на имотния сектор. Продължаващата корекция в жилищния сектор, която е необходима за насочването му към по-устойчив път на развитие, трябва да продължи", каза още Гопинат от МВФ.


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна