Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Съдилища в Москва отхвърлиха жалби на Олег Орлов и Игор Гиркин - Стрелков

Снимка: Pixabay

Московски съд отхвърли жалбата на правозащитника ветеран Олег Орлов срещу обявяването му за "чуждестранен агент", предаде АФП.

71-годишният съосновател на закритата от властите правозащитна организация "Мемориал", която преди две години беше удостоена с Нобелова награда за мир, участва в съдебното заседание чрез видеовръзка от наказателна колония в Сизран, на 750 километра югоизточно от Москва.

В края на февруари той беше осъден на 2 години и 6 месеца затвор  за "дискредитиране на въоръжените сили", защото осъжда руската война срещу Украйна и защото твърди, че Путин води Русия към тоталитаризъм от фашистки тип.

Пред съда днес Орлов е казал, че според него руското министерство на правосъдието действа по аксиомата: щом критикуваш властта, значи си под чуждестранно влияние.
Олег Орлов; Снимка: АП/БТА
В друг московски съд беше отхвърлена жалбата на националиста Игор Гиркин, известен още като Стрелков, срещу присъдата му от 4 години затвор за провокиране на екстремизъм.

Преди 10 години Гиркин изигра ключова роля за анексирането на Крим от Русия и след това в самообявилата се Донецка народна република. През януари тази година обаче беше осъден, след като обвини публично президента Владимир Путин за провал на руската армия в Украйна.


По публикацията работи: Мария Йорданова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна