Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Очакват се присъдите на българите, обвинени за измама със социални помощи във Великобритания

Снимка: Pixabay

Очаква се днес съдът в лондонския квартал Ууд Грийн да произнесе присъдите срещу петима български граждани, обвинени в една от най-големите измами със социални помощи и пране на пари в Обединеното кралство. Процесът започна в сряда, като и през вчерашния ден в съда бяха изнесени нови сведения за дейността на бандата и беше изслушана защитата.

Галина Николова, Стоян Стоянов, Цветка Тодорова, Гюнеш Али и Патриция Панева признаха на първото съдебно заседание през април, че са източили социални помощи за близо 54 милиона паунда за период от четири и половина години. Това е станало чрез три "кухи фирми" и с помощта на набор от фалшиви документи – документи за самоличност, фишове за заплати, писма от наемодатели, работодатели, училища и лични лекари. 

Петимата бяха арестувани през май 2021 година. Вчера обаче в съда стана ясно, че Стоян Стоянов и след пускането му под гаранция е продължил да обработва фалшиви молби за социални помощи. Стоянов е съдружник на Николова, която прокурорите определят заедно с Гюнеш Али като ръководители на измамната схема. Представени са доказателства, че дори и след ареста му Стоянов е успял да измами британските данъкоплатци с още 17 000 паунда. Адвокат на българина, опитвайки се да изтъкне смекчаващи вината обстоятелства, заяви, че Стоянов "се е признал напълно за виновен и, че изпитва угризения на съвестта за делата си".

Прокуратурата посочи, че се води активно разследване на още много хора, заподозрени в участие в схемата, които още не са заловени.

Най-младият член на бандата Патриция Панева е вършила "черната работа", като е работила често до 3 часа сутринта по фалшивите молби в стая без прозорци, стана ясно в съда. Тя заяви следното: "Дълбоко съжалявам за действията си спрямо тази страна просто защото тя ми даде толкова много". В края на деня съдия Дейвид Арънберг заяви, че ще произнесе присъдата днес, четвъртък, 30 май.


По публикацията работи: Мария Петрова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна