Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Джо Байдън представи ново предложение за прекратяване на огъня в Газа

Президентът на САЩ Джо Байдън прави изявление в президентската резиденция в Йерусалим, 14 юли 2022 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Президентът на съединените щати Джо Байдън представи ново израелско предложение за прекратяване на войната с "Хамас" в Ивицата Газа. Израел го е представил на палестинската групировка чрез Катар.

Става въпрос за триетапна пътна карта, включваща 6-седмично прекратяване на огъня, което да стане постоянно и след това възстановяване на Ивицата Газа с международна помощ.

Първата фаза ще продължи 6 седмици и ще включва пълно и цялостно прекратяване на огъня, изтегляне на израелските сили от всички населени райони на Ивицата Газа, освобождаване на определен брой заложници, включително жени, възрастни хора и ранени. Това ще бъде в замяна на освобождаването на стотици палестински затворници. Палестинските цивилни граждани ще могат да се върнат по домовете си във всички райони на Ивицата Газа, а хуманитарната помощ ще нарасне.

Американският президент Джо Байдън каза, че този план за прекратяване на огъня ще позволи рязко увеличаване на хуманитарната помощ, като 600 камиона ще превозват помощ за анклава всеки ден.

Втората фаза ще бъде окончателното прекратяване на военните действия, а всички останали живи заложници ще бъдат върнати.

Байдън призна, че преговорите между първия и втория етап ще бъдат трудни.

Третата фаза на израелския план включва и връщането на останките на заложниците, взети от Израел в Газа при нападението на "Хамас" на 7-и октомври.

Според американския президент, палестинските и израелските лидери трябва да се обединят, за да възстановят анклава, без да позволяват на "Хамас" да се въоръжи отново.

Предложението е предадено на "Хамас" от Катар, каза Байдън.

Президентът на САЩ призова тези в Израел, които настояваха за "безсрочна" война, да променят мнението си.

"Знам, че има хора в Израел, които няма да се съгласят с този план. И ще призоват войната да продължи за неопределено време. Някои дори са в правителствената коалиция. Те го показаха ясно. Те искат да окупират Газа. Те искат да продължават да се борят с години и заложниците не са приоритет за тях, аз призовах ръководството в Израел да застане зад тази сделка, въпреки какъвто и да е идващ натиск", каза Байдън, цитиран от Ройтерс.

"Като човек, който има доживотен ангажимент към Израел, като единственият американски президент, който някога е ходил в Израел по време на война, като човек, който току-що изпрати силите на САЩ да защитават директно Израел, когато беше нападнат от Иран, ви моля да направите крачка назад, помислете какво ще се случи, ако този момент бъде изгубен. Не можем да изгубим този момент", посочи още президентът на САЩ.

Няколко израелски медии определиха речта на Байдън като драматична и я изтълкуваха като опит да се обърне директно към израелската общественост.


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна