Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отложиха мача на Григор Димитров на "Ролан Гарос" заради дъжд

Григор Димитров
Снимка: БГНЕС

Григор Димитров води с 6:3, 2:1 (с пробив) срещу белгиеца Зизу Бергс в третия кръг на Откритото първенство на Франция по тенис, но заради непрестанния дъжд в Париж ще трябва да доиграе мача си в събота. 

Двамата с Бергс нямаха никакъв късмет, защото първо предишните два мача (на двойки и сингъл) при жените продължиха по 3 часа и вместо към 16:00, излязоха на корта в 20:00. След това Гришо започна с допуснат пробив и срещата беше прекъсната заради дъжд в продължение на около 20 минути, а след изиграване на още два гейма при 1:2 отново заваля, a паузата беше над половин час. Димитров върна пробива и дръпна с 4:3, а при 40-40 в осмия гейм дъждът за трети път прекъсна двубоя. Все пак, световният номер 10 направи нов пробив и затвори сета с 6:3.

Българинът поведе с пробив във втория сет, но при 2:1 в негова полза отново заваля дъжд и този път дори кортът беше покрит, което подсказваше за по-дълга пауза. В крайна сметка с напредване на нощта се взе решение двубоят да се доиграе в събота.

Първи сет

Григор направи две грешки и изостана с 0-30, а после сбърка отново с форхенд по обратния диагонал в мрежата, за да маркира трудно начало с три брейк-бола за съперника. Първият беше отразен след сгрешен бекхенд на Бергс, а после белгиецът сбърка непредизвикано в опит за уинър от форхенд - 30-40. За съжаление, с ретур-уинър квалификантът поведе с пробив - 0:1.

При 15-0 в следващия гейм обаче тенисистите бяха приканени да седнат, защото започна дъжд. Съдията на стола изчака около пет минути, след което се примири и играчите се прибраха в съблекалнята. Все пак паузата се оказа кратка и двубоят бе подновен, като Бергс демонстрира силата на своя сервис и спечели на нула първото си подаване в мача - 0:2.

Димитров този път не си позволи същия лош старт като в откриващия си сервис гейм и с две добри атаки си осигури предимство при 30:0. Именно тогава българинът пресили един от форхендите си, но това не беше фатално, тъй като впоследствие той успя да затвори гейма без особени проблеми за 1:2. Дъждът обаче се превръщаше във все по-голям проблем за организаторите и заради него се стигна до ново прекъсване на срещата, като тенисистите пак бяха изпратени в съблекалнята.

Изключителен минаващ форхенд на Бергс го изведе до 30-30, а Григор пресили с правата страна на ракетата и трябваше да отразява шанс за пробив. Това се случи с отличен сервис, а с още един такъв вече подаването беше спечелено - 4:3.

Бергс направи първия си ас и дори поведе с 40-15, но Гришо успя да стигне до дюс. За съжаление, мачът пак беше прекъснат заради дъжд. Този път прекъсването трая само десетина минути, а белгиецът започна с непредизвикана грешка и трябваше да отразява брейк-бол. Димитров обаче удари топката нечисто и я прати в аут с висока парабола, като условията определено не се нравеха на никого. Българинът се добра до още една възможност за пробив и тя беше вече реализирана след търпеливо проведено разиграване от Григор и грешка на съперника - 5:3.

Гришо сбърка два пъти за 0-30, но после се реваншира с чудесен форхенд-уинър по обратния диагонал. Отново българинът се стремеше просто да праща дълбоки топки и да чака грешка на противника, което доведе до 30-30. Форхенд в аут по диагонала обаче донесе точка за пробив на съперника, но Димитров го отрази с невърнат сервис. Григор си осигури първия сетбол, но не можа да го реализира, защото Бергс заложи успешно на ретур-мрежа. Белгиецът сгреши форхенд и се стигна до втори сетбол и вече го превърна в спечелване на първата част - 6:3.

По подобие на предишния си мач, Гришо направи забележителна серия от спечелени геймове - седем в сегашния случай, защото направи ранен пробив в третия сет и впоследствие дръпна с 2:0 в резултата. Срещу Марошан вчера българинът беше осъществил девет последователни гейма, включващи и "геврек" в първия сет. Само че дъждът отново се намеси решително и прекъсна мача за четвърти път при 2:1 в полза на Димитров срещу Бергс, а паузата вероятно щеше да е по-дълга, защото кортът моментално беше покрит. Логично с напредването на нощта и влошаващите се условия всички мачове на откритите кортове бяха отложени за утре.
По публикацията работи: Кръстина Иванова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна