Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Представители от 3 държави ще обсъдят в Кайро отваряне на пропускателния пункт между Газа и Египет

Камиони с хуманитарна помощ влизат от Египет в ивицата Газа през граничния пункт "Рафах" , архив
Снимка: АП/БТА

Израелският премиер Бенямин Нетаняху предупреди, че "условията" на Израел за трайно прекратяване на огъня в Ивицата Газа не са се променили и включват "унищожаване на "Хамас", и освобождаване на всички заложници".

Израел държи на тези условия, заявиха днес от кабинета на премиера Нетаняху, след като американският президент Джо Байдън представи израелската пътна карта за мир. Целта е да бъде гарантирано, че Газа повече няма да представлява заплаха. Според Байдън, първият етап от плана включва пълно прекратяване на огъня за шест седмици и изтегляне на израелските войски от населените райони. Заедно с това ще бъдат освободени някои израелски заложници, по-специално жени и възрастни хора, както и палестински затворници, държани от Израел.

Редица световни лидери приветстваха новото предложение за споразумение и посочиха, че то поражда "силни надежди" за постигане на траен мир. Британският външен министър Дейвид Камерън:

"Може да призовавате за прекратяване на огъня, но ако не съумеете да подготвите условията, нужни за устойчиво примирие, то няма да издържи дълго. Това е опит за създаване точно на тези условия. Известно е, че трябва да обърнем внимание на въпроса за сигурността на Израел и на този за палестинската държавност като две неразделни части на проблема, за да имаме трайно споразумение и реално решение."

Тази сутрин израелски танкове са открили огън в квартал Тал ас-Султан, в западната част на Рафах, докато в центъра и източните райони на града се съобщава за интензивен артилерийски обстрел. Очаква се утре американски, египетски и израелски представители да обсъдят в Кайро възможността за отваряне на пропускателния пункт с Египет, който е под контрола на израелските сили от страната на Газа.


По публикацията работи: Венцислав Василев

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени