Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Днес парламентът няма да заседава

Служебният премиер Димитър Главчев и здравният министър Галя Кондева в пленарната зала на парламента по време на опитите да бъде осигурен кворум - 2 юни 2024 г.
Снимка: БТА

Извънредното заседание на Народното събрание, насрочено за днес, не се състоя заради липса на кворум. В пленарната зала се проведоха две процедури за регистриране на кворум - при първата бяха отчетени едва 67 депутати в залата, а при втората - 69, при необходимите минимум 121 за начало на заседанието. 
В дневния ред беше предвидено да бъде изслушан премиерът Димитър Главчев около българската позиция в ООН за геноцида в Сребреница и да бъде обсъден проект на решение за задължаване на министъра на здравеопазването да предприеме действия и мерки за сключване на колективен трудов договор в отрасъл "Здравеопазване" и санкции при неплащане на предвидените в него трудови възнаграждения на медицинските специалисти.
Извънредното заседание беше свикано по искане на група народни представители. В залата бяха служебният премиер Димитър Главчев и служебният здравен министър Галя Кондева.
Резултатът при втората регистрация; Снимка: БГНЕС
Предизборна кампания е, трябва внимателно да подбираме темите, по които поправките в Конституцията ни дадоха право за свикване на Народното събрание по време на кампания, коментира пред журналисти зам.-председателят на парламента Росица Кирова след първата неуспешна регистрация за начало на извънредното заседание днес:

"Днес е ден на почит към подвига на Христо Ботев, да не обръщаме всичко това в една голяма говорилня. След изборите ще може да говорим по всички важни теми, които вълнуват обществото.

Понеделник, вторник, сряда, четвъртък и петък са дни, в които всички колеги са заявили, че имат мероприятия по родните си места и не могат да пътуват. 

Смятам, че да проведем заседание на Народното събрание в петък - преди деня за размисъл, би било още по-неразумно и доста грубо. И пак повтарям - хубаво е да се подбират внимателно темите, по които използваме това право, което ни дава Конституцията", каза Кирова.

Днешното свикано извънредно заседание - седмица преди изборите, беше третото в рамките на предизборната кампания.

Второто заседание също не не се състоя заради липса на кворум.
По публикацията работи: Мария Йорданова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна