Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Димитър Кенаров: В България има затъмнение на разговора за Газа

| Интервю
Димитър Кенаров
Снимка: Борислава Борисова

"Има затъмнение на разговора за Газа. Той почти не присъства в българското пространство. Тези разговори са основни в Западна Европа, САЩ, в много страни това е основен публичен дебат".

Това коментира пред БНР журналистът Димитър Кенаров преди дискусията "Хуманитарната катастрофа в Газа".

"Истинският проблем е не хората, които казват как се отнасяме с Украйна, защото всъщност с Украйна се отнасяме по един начин, а с Газа - по друг. Мен ме притеснява факта, че много български интелектуалци, с които споделяме каузата за Украйна, споделяме това, че Русия действа като агресор, че извършва престъпления в Украйна - някак не можем да видим нещата в Газа, не можем да ги видим по хуманен начин. Вече има 36 хил. жертви в Газа, над 82 хил. ранени, милиони изселени, 60% от жилищния фонд е унищожен или повреден в Газа. Това са доста сериозни числа. Притеснява ме факта, че такъв дебат изобщо не съществува. Усещам един лек консервативен уклон в българските интелектуалци, че можем да критикуваме Русия, но не можем да критикуваме Израел", коментира той. 

По думите му в САЩ голяма част от протестиращите са американски евреи. Не можем да гледаме на еврейската общност, като че ли всички са зад Нетаняху, смята журналистът и добави, че дебатът и в Израел е изключително поляризиран и има много хора, които не го харесват. 

"Сложно е, но това не оправдава по никакъв начин действията на Израел", категоричен бе Кенаров. Международното право ясно показа, че това, което се случва в Газа, е абсолютно недопустимо, подчерта той и попита: "Какво се случва с т.нар. международен ред?".

Според него демокрацията в Израел е доста уронена. "Какво става, когато големи страни кажат, че този международен ред не съществува?", добави той и посочи, че именно тук идва "големият проблем за лицемерието". 

По думите му крайно десни партии в цяла Европа използват този тип непоследователност срещу либералната общност:

"Ние сами турпилираме, ние сами подбиваме това, което сме изградили с нашата последователност". 

Цялото интервю на Силвия Великова с Димитър Кенаров в предаването "Преди всички" чуйте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Анастасия Крушева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени