Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Barclays: 87% от британците са притеснени от ръста на битовите сметки

Снимка: Pixabay

Във Великобритания ръстът на потребителските разходи е най-слабият от повече от три години, тъй като по-високите общински данъци и нарастващите цени за броудбанд и мобилни телефони изяждат бюджетите на домакинствата, се казва в доклад на водеща банка. 

Последният месечен преглед на дейността по кредитни и дебитни карти от банката Barclays установи, че подобрението в потребителското доверие в резултат на спадащата инфлация не води до увеличаване на разходите. 

В своя доклад банката посочи, че увеличенията на разходите за основни артикули през април, съчетани с още един месец на лошо време, означават, че разходите по карти са били само с 1% по-високи през май, отколкото през същия месец година по-рано. 

Тъй като домакинствата намалиха потреблението на "храна за вкъщи" като средство за спестяване на пари, месец май отбеляза най-ниския ръст на разходите от февруари 2021 година, когато икономиката беше засегната от ограниченията на локдауните, заради Covid. 

Проучване сред 2000 потребители, проведено за Barclays, показва, че 87% са загрижени за въздействието на нарастващите битови сметки върху личните им финанси, като сред повдигнатите въпроси са нарастващите общински данъци, цените за броудбанд и мобилни телефони, сметките за вода и зъболекарски услуги.


По публикацията работи: Венцислав Василев

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна