Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Британска банка е заподозряна в обслужване на терористични групировки

Офисът на Standard Chartered в Лондон
Снимка: Wikipedia

Британската банка Standard Chartered, която през 2012 година се измъкна от наказателно преследване за пране на пари, е извършила трансакции за милиарди долари за финансиране на терористични групи, се твърди в нови съдебни документи на САЩ, съобщи Би Би Си. 

Документите свидетелстват, че са извършени хиляди трансакции на стойност над 100 милиарда долара от 2008 до 2013 година в нарушение на санкциите срещу Иран. Независим експерт е идентифицирал 9,6 милиарда долара валутни трансакции с лица и компании, определени от правителството на САЩ като финансиращи "терористични групи", включително "Хизбула", "Хамас", "Ал Кайда" и талибаните. 

В изявление Standard Chartered декларира, че оспорва твърденията на подалите сигналите за нейната дейност, отбелязвайки, че предишните им твърдения са били "напълно дискредитирани" от американските власти през 2012 година. 

Банката беше публично обвинена във фалшифициране на данни за трансакции на SWIFT - международната платежна система, използвана от хиляди финансови институции - за прехвърляне на милиарди долари през своя клон в Ню Йорк от името на санкционирани субекти като Централната банка на Иран. Но през септември 2012 година Джордж Озбърн, тогавашен министър на финансите в правителството на Дейвид Камерън, тайно се намеси от името на банката за да очисти имиджа ѝ. Три месеца по-късно Министерството на правосъдието на САЩ реши да не преследва съдебно банката.

По публикацията работи: Венцислав Василев
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна