Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Теодора Крумова, "Амалипе": Абсолютен мит е, че ромските гласове решават изхода от изборите

"Няма как продаването на гласове да е специфика само на тази общност"

| Интервю
Теодора Крумова
Снимка: Личен архив

Абсолютен мит е, че ромските гласове решават изхода от изборите. Няма как продаването на гласове да е специфика само на ромската общност.

Това каза пред БНР Теодора Крумова от Център за междуетнически диалог и толерантност "Амалипе" и подчерта, че е обществена тайна това, че всички партии са изкушени да купуват гласове в ромските квартали:

"Получаваме такива сигнали. Радващо е, че голяма част от младежите, с които работим, те също са от тези квартали, а и родителите - се включват в кампании, които са в противодействие на такива практики", обясни тя.  

Над 80 хиляди роми са без лични карти, съобщи Крумова и подчерта, че "те не могат изобщо да гласуват, камо ли да продават гласа си":

"За да получат лична карта, трябва да имат постоянен адрес, а част от тях живеят в жилища, които са незаконни и нямат нотариален акт. Това е проблем, който е важен, защото засяга и ученици в 12 клас, които не могат да се явят на държавни зрелостни изпити".

"Ромите винаги са били най-добрата и най-удобна изкупителна жертва преди изборите. Масирани и показни акции в ромските квартали, винаги се завихря някакъв скандал на ромска тема, защото е удобна да се хвърли в публичното пространство и общественото мнение да се отклони в някаква посока, която явно е удобна. Хората, които са по-малко образовани и по-малко грамотни, много често са използвани. Затова е необходимо да се правят постоянни действия за повишаване на образователното ниво и повишаване на гражданската активност на хората, включително и на тези от кварталите и махалите. Защото това ще спре подобни порочни практики", коментира Крумова.   

По думите ѝ, когато хората масово гласуват, ще спрат подобни негативни практики, затова "Амалипе" провежда кампания за повишаване на избирателната активност, наречена "Глас за вас, не го продавай!":

"Над 1500 души са се включили в кампанията и радващо е, че най-активни са младежите, които за първи път ще гласуват".

Интервюто на Даниела Големинова с Теодора Крумова в предаването "12+3" можете да чуете от звуковия файл.

По публикацията работи: Наталия Кръстева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени