Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стефан Вълдобрев и Дара пеят до НДК в Световния ден на околната среда

Снимка: МОСВ

Стефан Вълдобрев и "Обичайните заподозрени" и Дара ще участват в празничния концерт в София, с който днес ще бъде отбелязан Световният ден на околната среда. Събитието ще започне от 18:00 часа в Кино "Кабана" до Националния дворец на културата, информираха от Министерството на околната среда и водите (МОСВ). 

В парка ще могат да се разгледат скулптурите от арт инсталация, както и изложба със снимки и информация за успешните екологични проекти по Оперативна програма "Околна среда" (ОПОС).

Световният ден на околната среда е обявен с резолюция на Общото събрание на ООН от 15 декември 1972 г. след Конференцията на ООН по проблемите на околната среда, провела се в Стокхолм, Швеция и се отбелязва от 1973 г. 

През 2021 г. денят дава официално началото на Десетилетието за възстановяване на екосистемите (2021-2030), обявено с резолюция Общото събрание на ООН от 1 март 2019 г.

Фокусът тази година е върху пустинните територии и устойчивостта на суша.
Мотото на инициативата е Ние сме #GenerationRestoration. 

Навсякъде по света екосистемите са застрашени. Увреждането на земята засяга 3,2 милиарда души - 40% от световното население, и то основно тези, които са най-малко подготвени да се справят: селските общности, дребните фермерски стопанства и бедните, посочват от МОСВ. До 2030 г. сушата, увреждането на земята и опустиняването може да принудят 135 милиона души да мигрират, тъй като климатичната криза се влошава. Деградацията на земята може да намали производителността на храни в световен мащаб с 12%, което ще доведе до скок на цените на храните с до 30 % до 2040 г., отбелязват още от ековедомството, позовавайки се на прогнозите на експерти от Програмата на ООН за околна среда (UNEP).

По публикацията работи: Георги Нейков

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени