Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Китай разреши тестове за автономно шофиране по обществени пътища

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Китайските власти разрешиха на първата група от девет производители на автомобили да тестват автономно шофиране на обществени пътища. Решението е част от план за ускоряване на въвеждането на превозни средства, които се движат самостоятелно без шофьор. 

Насоките по националната схема бяха издадени миналия ноември. Тогава започна и приемането на заявения от компании, чиято цел е пускането на пазара на напълно автономни превозни средства за масово ползване. Предвижда се шофьорите въобще да не се налага да поставят ръцете си на волана, като производителите и операторите поемат отговорност за безопасността. 

Китайските власти твърдят, че с изпитанията ще се проправи пътя за по-напреднали технологии за автономно шофиране, без да дават повече подробности. 

Според производителите това е крачка по-близо до пускането на пазара на автомобили ниво три, които предлагат автоматизиран режим, при който водачът не поема управлението постоянно, а трябва да го поеме след определено време за предупреждение и автомобилът е в състояние да предприеме сам необходимите функции като смяна на лентата, подаване на мигач, спиране. 

По публикацията работи: Георги Даскалов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна