Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Най-малко 26 души са загинали при мусонни дъждове в Шри Ланка

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Проливните мусонни дъждове и кални свлачища в Шри Ланка са причинили смъртта на най-малко 26 души, съобщи правителството, цитирано от АФП. То нареди на армията да помогне на десетки хиляди разселени хора.

Други 42 души са ранени, съобщи пред парламента младшият министър на отбраната Премита Теннакоон. 130 000 души са били принудени да напуснат домовете си заради наводненията в 23 от 25-те района на островната държава.

"Разгърнахме военните, за да подпомогнат операциите по оказване на помощ", каза Теннакоон. "Разположени са лодки, които да помогнат за снабдяването с помощи."

Шри Ланка зависи от сезонните мусонни дъждове за напояване, както и за производство на електроенергия от ВЕЦ, но експертите предупреждават, че е изправена пред по-чести наводнения, тъй като светът се затопля поради изменението на климата.

Главното метеорологично бюро на Шри Ланка прогнозира отслабване на дъждовете, но заяви, че заплахата от наводнения не е отпаднала. Ниско разположените райони остават наводнени.

Правителството нареди всички училища да останат затворени в понеделник след почивните дни, а няколко от тях в най-засегнатата южна провинция останаха затворени.
По публикацията работи: Георги Даскалов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени