Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Улица в центъра на Добрич остана седмица без вода

| Репортаж
Снимка: Мая Щърбанова

Улица в центъра на Добрич от седмица е с нарушено водоподаване. Жители сигнализират, че ситуацията е нетърпима, а реакцията на ВиК дружеството - неадекватна. Според потърпевшите проблемът е започнал след присъединяването на канализацията на новопостроена къща на същата улица.

Улица "Брацигово" в Добрич е в непосредствена близост до градския парк - тиха, малка, а по нея са построени предимно къщи и ниски жилищни сгради. И ако четете това описание в сайт за недвижими имоти, ще си помислите, че говорим за идеалното място за живеене. Каква обаче е действителността – улицата вече почти няма асфалт и прилича по-скоро на археологически разкопки, стърчат кабели и тръби, за тротоари изобщо не може да се говори, а като допълнителен лукс за живеещите по нея, от седмица е и без вода. След неуспешни опити за разговор с представители, диспечери и работници на ВиК Добрич потърпевшите решават да потърсят с медиите.

"Нито може да се изкъпеш, нито да пиеш вода от чешмата."

"Абсолютен кошмар е! Водата идва кална, мръсна, чакаш."

"Аз съм майка на три деца. В ужасна ситуация ни поставиха ВиК. Улицата ни прилича на лунна пътека."

"Тръбата била 70 годишна. Сигурна съм, че знаят, но водният цикъл ни прескочи. Директорът на ВиК е като сезоните – всеки сезон е нов."

"Проблемът трябва да се реши генерално. Няма да стане с кърпене", казват потърпевши.  

"Диспечерът на ВиК ми вдигна телефона, пиян като мотика. Затвори ми и оттогава никакъв диспечер не вдига."

Ние също потърсихме комуникация с ВиК и изпратихме въпросите си според създадените от дружеството правила. Оттам отговарят, че първият сигнал за авария по улица "Брацигово" е подаден на 29 май. След отстраняване на аварията са сменени две отклонения по улицата.

За съжаление, жителите на упоменатата улица са засегнати за по-дълъг период поради сложността на аварията, а именно подмяна на азбесто-циментова тръба, пишат още от ВиК Добрич.

Към днешна дата получихме уверение, че аварията е отстранена, сградните водопроводни отклонения са сменени и водоснабдяването е нормализирано.

За да има по-бърза реакция на водното дружество на проблемите по улица "Брацигово", жителите ѝ отправят предложение – да се сложи кабинка с дневален, защото авариите са много, а "мизерията е пълна, Бейрут е по-добре".

Снимки: Мая Щърбанова

По публикацията работи: Яна Боянова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени