Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Община Кричим предупреждава за възможно внезапно повишаване на нивото на река Въча

Река Въча, снимката е илюстративна
Снимка: Радио Пловдив

За възможност за внезапно повишаване на нивото на река Въча, предупреждават от Община Кричим. Опасността от високи води е по поречието след Кричим до село Куртово Kонаре, заяви кметът Атанас Калчев, който е получил писмо от Басейнова дирекция "Източнобеломорски район".

От дирекцията се позовават на сигнал, постъпил на "зеления телефон", че водите са се покачили около 18.45 ч. вчера и че е имало опасност за живота на рибари, които са били в реката.

Атанас Калчев твърди, че не е бил уведомен предварително за графика, по който ще става изпускането. 

С писмото от Басейнова дирекция ме призовават да предприема своевременни мерки за превантивна защита и за уведомяване на населението, но без конкретно посочени дати и часове, заяви Атанас Калчев. Когато той поискал повече конкретика, от Басейнова дирекция му отговорили, че не разполагат с информация от НЕК и няма график за изпускането на  водите.

"Това е възмутително", подчерта кметът на Кричим:

"НЕК винаги са пращали график няколко дни преди това. Ние уведомяваме населението един-два часа преди това, минаваме с коли нагоре по дефилето с мегафони. Всички се прави така, както трябва. Това е пълен абсурд. 24 часа в денонощието следим с наши хора, какво става с тези високи води“.

Припомням, че на Басейнова дирекция "Източнобеломорски район" и другите институции, че кметът на Кричим не управлява НЕК, изпускането и преработването на вода и графиците за изпускане на води, посочи Атанас Калчев, като добави, че всичко това се контролира по закон от Министерството на околната среда и водите. Той подчерта, че в момента ситуацията по реката е нормална.


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна