Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Макрон би искал преговорите за присъединяване на Украйна към ЕС да започнат "до края на месеца"

Володимир Зеленски и Еманюел Макрон на пресконференция в Париж
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Френският президент Еманюел Макрон заяви в петък, че би искал преговорите за присъединяване на Киев към ЕС да започнат "до края на месеца", съобщава Франс прес.

"Франция продължава да подкрепя Украйна във всички области, включително на европейско ниво, като се стреми към ефективно стартиране на преговорите за членство до края на месеца", каза Макрон пред репортери заедно с украинския президент Володимир Зеленски, добавяйки, че Франция също така иска "необратим път" за членство на Украйна в НАТО.

По-рано днес белгийското ротационно председателство на Съюза съобщи, че Европейската комисия смята, че Украйна и Молдова са изпълнили всички необходими реформи за започването на преговори за членство в ЕС.

На съвместната пресконференция с Зеленски в Париж, Макрон подчерта, че Киев може да разчита на помощта на Париж, "колкото е необходимо".

Макрон потвърди, че обучението на украинските пилоти ще започне "незабавно" и че Франция ще "обучи" и "оборудва" цяла бригада от украинската армия, състояща се от 4500 войници.

Френският президент отбеляза, че иска да се "финализира" създаването на коалиция от военни инструктори за Украйна през следващите дни

"Ще използваме следващите дни, за да финализираме възможно най-голямата коалиция за изпълнение на искането на Украйна. Искаме да имаме коалиция и няколко от нашите партньори вече дадоха съгласието си... Не сме сами", посочи той, цитиран от АФП.

Преди ден френският президент сподели, че Париж ще предостави на Украйна бойни самолети "Мираж - 2000", които ще помогнат на Киев да защити своята земя и въздушно пространство.


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна