Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нови температурни рекорди бяха поставени в Кипър заради горещините

Снимка: Pixabay

Нови рекорди бяха поставени в Кипър заради горещините, обхванали острова от началото на тази седмица. Метеорологичната служба издаде най-продължителното предупреждение за екстремни жеги – за 18 часа непрекъснато. За първи път се отчитат и 6 последователни дни с температури над 40 градуса по Целзий през юни.

Жълт код за опасно време е в сила от 21.00 ч. тази вечер до 15.00 ч. в събота. През нощта най-ниските температури ще паднат до 27 градуса, а утре максималните стойности ще се повишат до 40 градуса, съобщиха от Метеорологичната служба.

С обявяването му необичайното за сезона време постави и рекорд за брой последователни дни с температури над 40 градуса през юни, казаха от службата.

В събота за шести пореден ден ще действа код за рискови горещини – жълт или оранжев, като през три последователни дни са регистрирани 44 градуса, което е безпрецедентен случай за юни, подчертаха експертите.

В Никозия днес живакът се спря на 43,5 градуса.

Заради жегите вече са регистрирани два случая на топлинен удар – на възрастни мъж и жена, които са хоспитализирани в болницата в Никозия, съобщиха от Държавната здравна служба.

Пиковото потребление на електроенергия днес почти достигна енергийния рекорд, поставен на 24 юли миналата година.


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна