Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Найджъл Фарадж смята, че е възможно до 5 години да стане лидер на опозицията във Великобритания

Найджъл Фарадж
Снимка: ЕПА/БГНЕС

В интервю за вестник "Таймс" Найджъл Фарадж заяви, че е напълно възможно до пет години той да стане лидер на опозицията във Великобритания.

През седмицата Фарадж направи рязък завой в политиката си като обяви, че се кандидатира за общите избори на 4 юли.

Статистиката показва, че това ще бъде осми опит на новия лидер на партията "Реформирай Обединеното кралство", бивша "Брекзит", да стане депутат.

Фарадж участва снощи в телевизионен дебат на 7 британски партии и не са малко онези, които смятат, че той е стоял най-добре в него. Запитан от журналиста Андрю Билън колко голям по десетобалната система е гафа на премиера Риши Сунак с по-раното му напускане на тържествата за Десанта в Нормандия, Фарадж отговаря: "10, защото Сунак явно не разбира тази страна и чувствата на хората". Според Фарадж, Сунак е напълно откъснат от обикновените хора.

През 2019 година планът на партията “Брекзит“ беше да гарантира, че торите на Борис Джонсън са на власт, за да изпълнят Брекзит, но сега Фарадж сподели, че новият план е по-амбициозен: да се пренастрои британската политическа десница така, че консерваторите или да бъдат заменени от "реформаторите", или в крайна сметка да бъдат управлявани от Фарадж.

"Реформирай Обединеното кралство" винаги е бил шестгодишен план, казва популистът. Той смята, че дори и да спечелят изборите, лейбъристите няма да имат "меден месец", защото наследяват огромен набор от проблеми, които не могат да бъдат решени без радикална промяна, а той не вижда и грам радикализъм в Киър Стармър.

Фарадж допълва, че във Великобритаиня може да се появи нова партия – "Реформирай консерваторите", и той е готов да се обзаложи, че до пет години би могъл да ръководи основната опозиция в парламента.


По публикацията работи: Венцислав Василев
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна