Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нарушения и нестартирали машини във Велико Търново

Снимка: Здравка Маслянкова, БНР

Работата на секционните избирателни комисии в област Велико Търново започна с нарушения. Проблеми има и в достъпността на секцията в областната болница. Не стартираха и някои от машините.  

В една от секциите на избирател е било неправомерно разрешено за единия вот да гласува с машина, а на другия – с хартиена бюлетина. Избирателят се е подписал в двата списъка и е напуснал. От РИК Велико Търново категорично отказаха да коментират пред БНР нарушението, за което твърдят, че многократно са акцентирали да не се допуска при обучението на изборните състави. Със сигурност на тази секция изборният протокол ще е сгрешен, посочи Десислава Йонкова, председател на РИК.

Първите избиратели във велико Търново гласуват и за двата вота. Има проблеми с някои от машините. 

"Проблемът с машината е, че за ЕП разписката излезе цяла, а за национален парламент излезе малка част от нея. Чакаме техникът да реши. Предоставяме на хората хартиени бюлетини", заяви Ивайло Вълчев, председател на 45-а секция във В. Търново.

23 стъпала правят болничната секция във Велико Търново недостъпна за пациентите. В комисията нямат указания какво да правят с уседналостта на пациентите, които дойдат да гласуват и за двата вота, посочи председателката на секцията Валентина Димова:

"Ще разчитаме на честността, че няма да ни измами, ще постъпи благородно и ще гласува местно". 

По публикацията работи: Венцислав Василев
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна