Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

НАСА планира да построи телескоп за търсене на обитаеми светове

Снимка: NASA

НАСА планира да построи телескоп за търсене на обитаеми светове.

Обсерваторията за обитаеми светове, наречена „Habitable Worlds Observatory“, ще бъде създадена след поне десетилетие, но НАСА започна да разработва необходимата технология, съобщава Science alert.

Сключени са договори с три компании за проучване на оптиката от следващо поколение, проекти на мисии и характеристики на телескопа на стойност 17,5 милиона долара. Работата трябва да започне в края на лятото на 2024 г.

Обсерваторията за обитаеми светове (ООС) е мисия за изстрелване на голям космически телескоп с основна цел директно проследяване на подобни на Земята планети около звезди като нашето Слънце.

Той също така ще може да изучава атмосферата им, за да търси химически признаци за признаци на живот. Мисията е в много ранен етап на планиране, като работни групи разглеждат научните цели и начините за тяхното постигане.

Въз основа на досегашните изследвания на екзопланети се смята, че една от всеки 5 звезди вероятно има планета, подобна на Земята, в орбита около нея.

Разбира се, цялата предпоставка за търсене на живот във Вселената се основава на това, че този живот е донякъде подобен на нашия. Възможно е да има живот, основан на съвсем различен химичен състав, но ако искаме да открием живот, можем да търсим живот, подобен на нашия, а не да залагаме на нещо напълно различно.

За тази цел ООС ще търси кислород, метан и други признаци, които подсказват за наличието на живот.

През януари 2024 г. НАСА поиска предложения, които да стимулират и развият технологии, които ще бъдат необходими за ООС.

След първия етап НАСА избра три предложения за двугодишни договори с фиксирана цена на обща стойност 17,5 милиона долара. За сравнение - разработката и изстрелването на „Хъбъл“ струва 16 милиарда долара.

Работата е планирана да започне до края на лятото на 2024 г. Заедно договорите ще осигурят рамка от технологии, които ще подпомогнат следващата фаза от разработването на ООС.

НАСА ще контролира целия процес и резултатите ще ѝ позволят да планира фазата на разработване и изграждане на мисията.
По публикацията работи: Георги Даскалов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна