Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Напрежение и полиция пред секция в Симитли, гласуването е спряно

Снимка: БГНЕС

Заради напрежение в една от секциите в Симитли е извикана полиция, а процесът на гласуване е бил преустановен. Това е и общината, от която са подадени всички сигнали и жалби за нарушения.

За скандала се разбра по време на редовна пресконференция в РИК, когато в заседателната зала на Областна администрация нахлу група хора, сред които и кандидат за народен представител на партията, подала 106 жалби, както и застъпници.

"Не бях вътре, когато стана скандала. Не знам за какво се скараха. Просто председателката я чух как каза: "Всички застъпници - вън, всички хора - вън. Отидох при моя колега да го попитам какво става и питах: "Аз може ли да вляза на негово място?"  - "Не, и вие сте изгонена, и вие вън", обясни обясни пред журналисти Мария, която е застъпник в 9-а секция.

Председателят на Районната избирателна комисия Мартин Бусаров веднага се свърза с председателката на секцията, която потвърди, че заради възникнало напрежение е спряла изборния процес, изгонила е всички и е извикала полиция. По телефона й бяха направени следните разяснения:

 "Тъй като ако някое физическо лице-застъпник е нарушил правилата за поведение в секцията, е логично да го остраните, но това не значи, че друг, който независимо дали е от същата формация, се яви, той не е нарушител на правилата за провеждане на изборите вътре в секцията, и този човек трябва да си го запишете в списъка и той да си присъства в секцията".

От Районната избирателна комисия в Благоевград изпратиха екип на спешна проверка в Симитли.

По публикацията работи: Ерол Емилов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна