Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

24-годишен инфлуенсър ще е един от 6-мата кипърски евродепутати

Фидиас Панайоту пред Европарламента в Страсбург.
Снимка: Фидиас Панайоту/Инстаграм

24-годишен независим кандидат, инфлуенсър и звезда в "ТикTок" ще е един от шестимата представители на Кипър в Европейския парламент, показват всички екзитполове. Избирателната активност на двойния вот, който се проведе в една от най-малките страни членки днес – за Европейски парламент и за местни органи на самоуправление, е 50,5%. 

Със спечелените около 15-17% от гласовете на кипърските избиратели независимият кандидат за евродепутат Фидиас Панайоту се класира на трето място в надпреварата за Европейския парламент и със сигурност влиза в него, според екзитполовете.

Инфлуенсърът, популярен на острова само като "Фидиас", има над 2,6 млн. абонати в канала си в YouTube.

В първата си реч след обявяването на данните той заяви, че е било постигнато "чудо" не само в Кипър, но вероятно и в света. 

"Това е може би първият път, когато е избран напълно независим кандидат, без да има никаква връзка с политическа партия, но със социалните медии като единственото си оръжие", подчерта той. 

"Ще се опитам да бъда най-добрият и полезен кипърски евродепутат“, обеща Фидиас.

Първи депутат в Европарламента изпраща крайнодясната националистическа партия "Национален народен фронт" (ЕЛАМ), каквито бяха и прогнозите преди изборите.

Дясната партия "Демократичен сбор" (ДИСИ) остава лидер, макар и с малка преднина от около 1 до 2,5% пред лявата партия АКЕЛ, и запазва двете си места в Европарламента. Преброяването ще покаже дали АКЕЛ губи едното от двете си досега места на евродепутати.

По публикацията работи: Георги Николов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени