Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доц. Иво Инджов: 33% избирателна активност е дъното, което достигат българските парламентарни избори

Доц. Иво Инджов
Снимка: БГНЕС

Най-голяма тревога на тези избори буди рекордно ниската избирателна активност, коментира пред Радио София доц. Иво Инджов - експерт по политически комуникации.

„33% избирателна активност е дъното, което достигат българските парламентарни избори. Тя може малко и да нарасне, но със сигурност се очертава да бъде под 2,5 млн. души отишли до урните. Това поставя под сериозни съмнения доколко легитимен като представителност ще е следващият парламент. Очевидно българите са уморени от избори, от една страна, но от друга, като не гласуват показват, че не приемат политиците, които са на власт да изменят на своите обещание, идеали, да потъпкват политическите ценности в името на по-абстрактни понятия като евроатлантизъм и други подобни. Визирам „сглобката“, защото много от избирателите на ПП-ДБ – между 200 000 и 300 000 души, според първоначалните данни, не са подкрепили тази формация“, каза доц. Инджов.

По думите му, ниската избирателна активност сочи, че българската демокрация е в сериозна криза.

„Сега въпросът е дали ще може да бъде съставено правителство. Най-възможната формула около, която се спекулира още преди изборите е ГЕРБ+ДПС+ИТН. На Борисов, разбира се, най-много би му се искало към конфигурацията ГЕРБ и ДПС да се присъедини и ПП-ДБ, но с оглед на предизборната кампания, опитът на ПП-ДБ да се разграничи не само от Пеевски, но и от Борисов, трудно ще бъде да имаме „сглобка 2“, смята експертът по политически комуникации.

По думите му, шансът за съставяне на правителство е 50:50.

„Очевидно то ще бъде ръководено от ГЕРБ, с участието на ДПС и трети участник или ще отидем на нови избори наесен, или през зимата“, смята доц. Иво Инджов.

Според него ПП „Величие“ е изненадата на тези избори.

Подробности можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Полина Начева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна