Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Избори 2024

Ниската активност – послевкус от изборите в САЩ

Калина Панделова
Снимка: Елена Цанева

В 6 часа българско време затвориха и последните избирателни секции по западния бряг на САЩ -  Лос Анджелис, Сан Франциско, Феникс, Лас Вегас, Сиатъл... Общо взето остава впечатлението за ниска изборна активност, каза кореспондентът на БНР в Чикаго Елена Цанева и разказа за ентусиазма на младите хора отвъд Океана да упражнят гражданското си право на избор: 

"В Сакраменто, Калифорния, председателката на изборната комисия  Габриела Кирилова, каза че са имали много ентусиазирани момче и момиче, които гласуват за първи път. В Център "Малката България" в Чикаго, където секциите бяха две,  18-годишната Дияна Гечева също за първи път имаше право на глас и беше най-ранобудната. Изпревари всички.

Диана Дженева

По-късно гласуваха и нейните връстнички Диана Дженева и Калина Панделова – също за първи път. 91 годишният Бай Георги Иванов, който живее в САЩ  повече от 40 години също гласува.

Бай  Георги Иванов

27-годишен млад мъж споделя, че не вижда собственото си бъдеще в България, но не се отказва да гласува:

"Моята мотивация да гласувам е да видя България като по-добра европейска държава, защото според мене младите хора постепенно повече емигрират.  Не виждат бъдещето в България. Продължавам да гласувам, защото все пак там е моето семейство, моята баба…"

Някои все пак намериха мотив, други не…а като общо изборната активност остана слаба през целия ден. В почти всичките 55  изборни секции броят на гласувалите е по-нисък от този на предишните избори. Впечатленията са, че за САЩ предизборната кампания беше много слаба или почти никаква. Много от хората не знаеха въобще ,че ще има избори, а други не знаеха кога точно са изборите. Времето също се оказа неподходящо, защото децата свършиха училище и много от семействата са  в България или някъде на почивка.

И въпреки че официално протоколите все още не са предадени, "Продължаваме промяната- Демократична България"  и "Възраждане” изглежда си оспорват първото място, за другите подреждания е трудно да се каже. А може би неочакваната изненада  и тук е "Величие", които  печелят доверие и дори има секции, в които са получили най-много гласове, но нека изчакаме крайните резултати."

Вижте също:


Репортаж на Елена Цанева, кор.на БНР в ЧикагоНовините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени