Информационна кампания за родителите на български деца в чужбина

Правосъдното министерство започна информационна кампания "Останете заедно" за български деца и техните семейства в чужбина. Повод са зачестилите случаи на наложени мерки за закрила от социални служби спрямо деца на български граждани...

публикувано на 19.01.21 в 11:06

Започна подготовка на гласуването зад граница

Външното ни министерство започна организацията на парламентарните избори в чужбина, за да може сънародниците ни да гласуват въпреки тежката епидемична обстановка, съобщи пресцентърът на МВнР. Ръководителите на задграничните мисии вече са получили..

публикувано на 17.01.21 в 11:19

Бесарабските българи посрещнаха Нова година по стария Юлиански календар

На 14 януари бесарабските българи в Тараклия посрещат Нова година по стария Юлиански календар.  Те спазват и един необичаен за Молдова ритуал - този на кукерските танци. Според вярванията кукерите са митични същества, които прогонват злите..

публикувано на 14.01.21 в 05:35

Предупреждение към българите в САЩ за 20 януари

Препоръка към българските граждани да избягват местата на масови събирания в САЩ на 20 януари 2021 г. във връзка с вероятността от демонстрации на цялата територия на страната по повод церемонията по встъпване в длъжност на новоизбрания президент, изрази..

публикувано на 13.01.21 в 14:22

Карта за български произход за българите от диаспората

Нов личен документ „Карта за български произход“ ще дава право на чужденци от български произход да работят, учат и пребивават в България. Парламентът прие на първо четене допълнение в Закона за българските лични документи. Картата ще преодолее..

публикувано на 13.01.21 в 14:12

Гласуването приобщава българите в чужбина към родината

Президентът Румен Радев призова институциите, гражданските организации и политическите партии да работят заедно, така че участието на българите зад граница в предстоящите избори да бъде активно. По време на видеоконферентна връзка с представители на..

публикувано на 11.01.21 в 16:50
Теодор Ушев

Теодор Ушев - най-влиятелният аниматор в света през последните 25 години

В международна анкета водещи критици, журналисти, куратори и фестивални директори са били помолени да определят имената на най-влиятелните фигури в световната анимация за последния четвърт век. Полученият резултат след допитването поставя на върха..

публикувано на 08.01.21 в 09:07

Ограничението до 35 избирателни секции извън ЕС е проблем за българите в чужбина

Българите в чужбина призовават българските власти за адаптиране на изборните правила за условията на пандемия. „Изборният кодекс не е създаден за гласуване в условия на пандемия, още по-малко за гласуване в чужбина, когато значение ще има и ситуацията в..

публикувано на 07.01.21 в 15:21

Българите в столицата на САЩ да не напускат домовете си, съветва МВнР

Българският външен министър осъди размириците във Вашингтон.  Екатерина Захариева коментира нахлуването на протестиращи в Капитолия и безредиците във Вашингтон, които прекъснаха заседанието на двете камари на Конгреса в САЩ. "Осъждаме..

обновено на 07.01.21 в 13:46

Българи от Лос Анджелис са заминали да протестират във Вашингтон

Българи се организираха и заминаха за Вашингтон, за да се включат в протестите. Това заяви журналистът Евгени Веселинов  по Нова ТВ. Организацията се случвала основно в социалните мрежи. Според Веселинов, който живее в Лос Анджелис  изборите в САЩ са..

публикувано на 07.01.21 в 11:06