Проведоха първи български парад в Чикаго, посветен на 24 май

10 неделни училища от района на Чикаго, 20 културно-просветни организации, учители и ученици от българските училища от Индианаполис, щата Индиана, деца и възрастни в национални костюми с български знамена, цветя и празнично настроение. Така протече..

публикувано на 23.05.22 в 11:01
Хауптканал, Папенбург

Празник на славяните организират сънародниците ни в Папенбург

За пръв път българската общност в германската федерална област Долна Саксония ще отбележи заедно Деня на Светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност. Организатор на тържеството тази неделя (22 май)..

публикувано на 22.05.22 в 05:35

Сънародници създават виртуален каталог на българските автори в испаноезичния свят

Многобройни са българите, творящи на испански, пръснати из различни страни, в които се говори този език. Виртуален каталог, систематизиращ тези автори, беше създаден от Гражданската асоциация "Българите в Аржентина" със съдействието на Съюза..

публикувано на 20.05.22 в 17:37

Президентът иска правителството да работи прозрачно

В началото на своето посещение в Германия, в българското посолство в Берлин, президентът Румен Радев се срещна първо с представителите на българската общност във федералната република.   Запитан дали няма да се стигне до предсрочни избори заради..

публикувано на 16.05.22 в 09:30

В Лондон отпразнуваха 70 годишнината на Британско-българското дружество

В българското посолство в Лондон отбелязаха 70-ата годишна от учредяването на Британско-българското дружество. Събитието протече с богата програма.  Тържеството беше открито от посланик Марин Райков и председателя на дружеството д-р Ани Кей...

публикувано на 15.05.22 в 11:12
Снимка: Висше училище по телекомуникации и пощи

Продължава инициативата за популяризиране на българските университети зад граница

Предстои четвърта информационна кампания за популяризиране на българските университети в чужбина. Тя е насочена към кандидат-студенти от българските общности зад граница и ще се проведе онлайн, на 14 май от 14:30 часа българско време. В рамките на..

публикувано на 12.05.22 в 13:11

Румен Радев: Сънародниците ни в Чехия помагат българските постижения да намират място в тази приятелска страна

"За мен е чест да бъда сред представителите на една от най-старите, многобройни и организирани български общности извън България. Искам да ви поздравя за това, че успявате да направите така, че да предавате на нашите деца българския..

публикувано на 11.05.22 в 15:46
Бронислав Ликоманов с макета на паметника на кирилицата

Бронислав Ликоманов – творецът, който ще създаде паметник на кирилицата в Лос Анджелис

Сърцето, душата и цялата му същност, са свързани с изящните изкуства. Отдадеността, която влага в създадените от него анимации обаче, спечелва доверието и уважението на безспорни лидери в бранша, сред които са компаниите “Дисни“ и “Никелодеон“. Той е..

публикувано на 11.05.22 в 08:15

Българите във Великобритания с представител в местната власт

Българите във Великобритания вече имат свой политически представител в местната власт. Паулина Василева се класира на второ място сред всички кандидати в Ричмънд на местните избори и спечели 20.19% от гласовете на избирателите, предаде БТА...

публикувано на 09.05.22 в 18:26

На 6 май в Северна Македония отдадоха почит на загиналите български воини

Денят на храбростта - 6 май беше отбелязан и в "Българския военен мемориал" край Ново село, в близо до Струмица. Това е едно от 471-о български военни гробища на територията на днешна Република Северна Македония, където са погребани загиналите в..

публикувано на 06.05.22 в 15:30