Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Костадинов: Вариантът за НС е съставяне на правителство, но който участва в него, се погребва жив

Костадин Костадинов
Снимка: БТА
Чуй новината! Чуй новината:

"Имаме изключително ниска избирателна активност - 32%, това е абсолютно безпрецедентно. Българската политическа система катастрофира".

Това заяви лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов на първата си пресконференция след изборите.

"Българският народ гласува вот на недоверие на парламентарната демокрация", коментира Костадинов и посочи, че всички губят гласове. 

Според него има два възможни сценария – създаване на правителство, което ще отложи неизбежния край на тези, които влизат в него, и вторият вариант е да няма правителство и да отидем на избори през октомври - ноември:

"Вариантът за НС е съставяне на правителство, но който участва в него, се погребва жив. В трипартиен или четирипартиен формат кабинетът ще представлява не повече от 15% от българските граждани с избирателни права", коментира лидерът на "Възраждане":

"С оглед на ситуацията в момента в парламента - националният парламент, имаме два възможни сценария оттук насетне. Единият сценарий е съставяне на правителство, което ще отложи, може би до някаква степен, неизбежния край на тези, които влизат в него. Който влезе в такова правителство, на практика са погребва жив. И то ще бъде с още по-тежък край от сглобкаджийското правителство, което издържа 9 месеца. Вторият вариант е да няма правителство и да отидем на избори около октомври - ноември".

Минималната цел за трима депутати в Европейския парламент е постигната, но това далеч не ни задоволява, изтъкна още Костадинов. 

Резултатите им на вота за Народно събрание повтарят тези от предишния път, но не са доволни, защото си поставят по-големи цели.

За приоритетите на европейско ниво Костадинов подчерта, че основна цел е България да не бъде въвлечена във войната в Украйна. 

"Пред "Възраждане" остава основната цел да не допуснем влизането на България в разгарящия се военен конфликт в Украйна", заяви Костадин Костадинов. 

"В тази обстановка, ако България запази и продължи сегашния си външнополитически курс, нашата страна ще бъде принудена да се включи във военен конфликт в Украйна. И в парламента освен "Възраждане" никой друг няма да застане твърдо и категорично срещу това. Така че, това е основната задача, върху която ние ще се съсредоточим в следващите седмици буквално, защото натискът е много сериозен, той няма да спре, даже напротив - ще се увеличи", каза Костадинов.

Той уточни, че новата формация "Величие", която по всичко личи ще участва в 50-ото НС, не е заплаха за тях:

"Влизането в парламента ще позволи да паднат много бързо маските. Те са за категорично членство на България в НАТО и ЕС, за подкрепа към Украйна, избирателите им ще бъдат излъгани", смята Костадинов. 

Той отхвърли всякакво възможно сътрудничество с "Величие".

Костадинов обясни още, че целта на партията му е да състави отделна парламентарна група в Европейския парламент и затова вече водят преговори с 14 политически сили от 14 страни.

По публикацията работи: Мария Йорданова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна